Acasă Externe Cea de-a doua zi a vizitei de stat a Președintelui României, Klaus...

Cea de-a doua zi a vizitei de stat a Președintelui României, Klaus Iohannis, în Republica Italiană

DISTRIBUIȚI

148115 – 16102018 – A doua zi a vizitei de stat a Președintelui României, Klaus Iohannis, în Republica Italiană a inclus convorbiri oficiale cu Președintele Italiei, Sergio Mattarella, cu Președintele Consiliului de Miniștri, Giuseppe Conte, și cu Președintele Senatului, Maria Elisabetta Alberti Casellati.

În cadrul discuțiilor cu omologul italian, Președintele României a subliniat faptul că vizita are loc într-un an cu o semnificație deosebită atât pentru România, cât și pentru relația bilaterală, în contextul celebrării Centenarului Marii Uniri, o aniversare-reper pentru istoria noastră modernă, și al aniversării a 10 ani de Parteneriat Strategic Consolidat.

Cei doi interlocutori au evidențiat faptul că cele două comunități – cei aproximativ 1,2 milioane de români din Italia, cea mai mare comunitate străină din Peninsulă și cea mai mare comunitate de români din afara granițelor, și respectiv cea italiană prezentă în România – reprezintă un liant puternic, care consolidează legătura specială dintre cele două țări.

În egală măsură, a fost abordată în discuțiile cu Președintele Sergio Mattarella dimensiunea economică a Parteneriatului Strategic Consolidat, Președintele Klaus Iohannis pledând pentru dezvoltarea sa în continuare, atât în ceea ce privește investițiile italiene în România, cât și în privința creșterii schimburilor comerciale care au o tendință de amplificare.

Președintele României a reiterat obiectivul consolidării proiectului european, pe baza valorilor și principiilor sale fundamentale. În context, Președintele Klaus Iohannis a arătat că România va susține, pe mai departe, o Uniune mai puternică, capabilă să le asigure cetățenilor europeni securitatea și prosperitatea, Summitul european informal pe care țara noastră îl va găzdui la Sibiu, în mai anul viitor, urmând a fi un moment definitoriu din acest punct de vedere.

În ceea ce privește extinderea UE, cei doi interlocutori au convenit faptul că România și Italia împărtășesc o viziune comună, Președintele României subliniind că țara noastră este interesată de o vecinătate estică stabilă, democratică și prosperă.

Discuțiile purtate pe tema securității au evidențiat atenția acordată de ambele țări unei relații transatlantice solide, bazate pe unitate, solidaritate și pe o partajare echitabilă a responsabilităților statelor aliate. În egală măsură, Președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța ca Uniunea Europeană să devină un veritabil actor global, care promovează valorile multilateralismului.

Cei doi șefi de stat au salutat cooperarea foarte bună dintre cele două țări în domeniul apărării, inclusiv în cadrul NATO, care este principalul garant al apărării colective a membrilor săi și al securității zonei transatlantice.

Totodată, cei doi Președinți au vernisat expoziția dedicată comemorării, în 2017, a 2000 de ani de la moartea poetului latin Ovidiu, eveniment simbolic de natură să pună în evidență trăinicia relațiilor culturale bilaterale.

În cadrul întrevederii cu Președintele Consiliului de Miniștri, Giuseppe Conte, au fost abordate relația bilaterală dintre cele două țări, precum și cooperarea în plan european, internațional și securitar. Președintele Consiliului de Miniștri a mulțumit Președintelui Klaus Iohannis pentru prietenia pe care acesta și România o poartă Italiei și poporului italian.

În planul cooperării economice, cei doi interlocutori au salutat nivelul excelent al schimburilor comerciale bilaterale, Italia fiind al doilea partener comercial al României, cu o balanță comercială echilibrată.

De asemenea, Președintele României a subliniat faptul că țara noastră continuă să reprezinte o piață foarte atractivă pentru companiile italiene, în condițiile în care Italia ocupă primul loc în topul investitorilor străini din punct de vedere al numărului de companii prezente pe piață.

Președintele Klaus Iohannis a mulțumit pentru modul în care autoritățile italiene au acționat până acum în relația cu numeroasa comunitate românească din Italia, foarte bine integrată în societatea italiană și care aduce o contribuție substanțială la economia acestui stat.

Președintele României a prezentat prioritățile țării noastre pe perioada exercitării Președinției Consiliului UE de anul viitor, unul dintre subiectele principale pe durata mandatului României urmând a fi procesul de reflecție privind viitorul Europei. Președintele Consiliului de Miniștri a exprimat întreg sprijinul Italiei pentru Președinția României la Consiliul UE.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat faptul că dimensiunea externă a migrației rămâne o componentă esențială în acțiunile Uniunii pentru gestionarea migrației ilegale, care necesită o cooperare mai strânsă. De asemenea, Președintele României a evidențiat faptul că, pentru o abordare cuprinzătoare a migrației, este necesară stabilirea unui echilibru corect între măsurile pe termen scurt, care au drept scop salvarea vieților pe mare și îmbunătățirea protecției frontierelor, și cele pe termen lung, care vizează soluționarea cauzelor profunde ale migrației. În acest context, cei doi înalți oficiali au făcut un schimb de opinii cu privire la situația din Libia.

În cadrul întrevederii cu Președintele Senatului, Maria Elisabetta Alberti Casellati, au fost abordate aspecte ale cooperării bilaterale, cu accent pe cooperarea în plan european, în domeniul economic și cultural, inclusiv cu privire la rolul și contribuția diplomației parlamentare, precum și aspecte privind cooperarea în plan internațional și securitar.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.