Acasă Politic Deci, se poate: Două inițiative legislative USR, votate în unanimitate de Senat

Deci, se poate: Două inițiative legislative USR, votate în unanimitate de Senat

178
DISTRIBUIȚI

 148020 – 09102018  – Senatul a adoptat în unanimitate inițiativa legislativă senatorului USR Vlad Alexandrescu și a deputatului PNL Ovidiu Raețchi “România Citește” și declararea anului 2019 drept “Anul lecturii” în România.

Programul “România Citește” vrea să aducă împreună toate instituțiile care au responsabilitatea educării copiilor și tinerilor: școala, muzeul, biblioteca, teatrul, radioul și televiziunea să-și asume activ, măcar pentru un an, misiunea cea mai importantă a lor: educarea “dragostei de carte”.

“Educația pentru lectură trebuie să fie unul din principalele obiective ale actului educațional. Actualul amendament asigură că bibliotecile școlare vor putea să le ofere copiilor cărțile pe care le studiază la clasă precum și eventualele lecturi suplimentare recomandate de dascăli.  Dragostea de carte, dragostea de lectură trebuie susținută activ de stat, iar profesorii de limbă și literatură vor avea la dispoziție cărți noi și interesante pe care să le recomande copiilor”, transmite senatoru USR Vlad Alexandrescu.

Programul “România Citește” are în vedere organizarea de întâlniri cu scriitori, de seri de lectură în cele mai neobișnuite locuri, de seri de teatru în care actorii să citească – pur și simplu – piese în primă audiție tinerilor, iar televiziunea și radioul național să aducă în atenția copiilor și tinerilor cele mai noi cărți dedicate lor să-și asume rolul de educare și informare a cetățenilor.

De asemenea, Senatul a adoptat, tot în unanimitate, o a doua inițiativa legislativă a USR, care adaugă un nou articol la Legea 334/2002 – Legea Bibliotecilor. Noul articol se referă la creșterea fondului de carte din bibliotecile școlare cu cel puțin 5 la sută din numărul școlarilor și preșcolarilor din cadrul unității școlare. Impactul bugetar al inițiativei legislative va fi de doar 20 de milioane de lei anual. Având în vedere că bibliotecile școlare sunt finanțate de către instituțiile de învățământ de stat, costurile vor fi suportate din bugetul Ministerului Educației, dar autoritățile publice locale pot finanța și ele bibliotecile școlare.

Inițiatorii acestui amendament la Legea Bibliotecii consideră că actualizarea fondului de carte din bibliotecile școlare și creșterea consumului de carte trebuie să constituie o prioritate în eforturile pentru creșterea gradului de educație a copiilor. În acest moment, circa 3 milioane de elevi și profesori beneficiază de cărțile aflate în patrimoniul bibliotecilor școlare, dar – din păcate – numărul acestora scade continuu. Conform datelor statistice, din 1990 până acum, circa 2.000 de biblioteci au fost închise la nivel național. Mai mult decât atât, majoritatea fondului de carte, mai ales în mediul rural, este învechit și provine din donații. Senatul este prima cameră sesizată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.