Acasă Externe Delegația condusă de senatorul Manda s-a întâlnit cu comisia omoloagă din Franța

Delegația condusă de senatorul Manda s-a întâlnit cu comisia omoloagă din Franța

DISTRIBUIȚI
foto: senat.ro

  148107 – 16102018 – În perioada 10 – 12 octombrie a.c. o delegație a Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI., condusă de senatorul Iulian Claudiu Manda, președintele comisiei, a efectuat o vizită de lucru în Republica Franceză, pentru consultări cu comisia omoloagă din Senatul francez. Din delegație au făcut parte deputatul Marian Cucșa, vicepreședintele comisiei, deputatul Csoma Botond, secretarul comisiei, deputatul Oana Florea și senatorul Ioan-Cristian Chirteș, membri ai comisiei.

Programul a inclus întrevederi cu senatorul Philippe Dallier, vicepreședintele Senatului francez, cu Francis Delon, președintele Comisiei naționale de control al tehnicilor de informații, precum și cu deputatul Yael Braun-Pivet, președintele Delegației comune privind serviciile de informații din Parlamentul francez.

Discuțiile au vizat, cu precădere, schimbul de experiență cu privire la cele mai bune practici în domeniul controlului parlamentar asupra serviciilor de informații, legislația referitoare la modul de funcționare și atribuțiile acestora, reglementările privind controlul lor, cu accent pe modificările legislative din Republica Franceză, necesare adaptării la realitățile tehnologice, precum și necesitatea actualizării legislației române în acest domeniu. A fost evidențiată importanța respectării prevederilor constituționale și legale referitoare la drepturile și libertățile persoanelor, în desfășurarea activității serviciilor în domeniul siguranței naționale.

În cadrul întrevederii cu Philippe Dallier, vicepreședintele Senatului francez, a fost subliniat stadiul excelent al relațiilor bilaterale dintre cele două state, un rol deosebit de important avându-l ritmul și frecvența contactelor parlamentare din acest an. Au fost amintite în context prezența președintelui Senatului Republicii Franceze, Gérard Larcher, la Primul Summit Parlamentar al Formatului București (B9), în aprilie anul acesta, la Reuniunea Asociației Senatelor din Europa, în luna iunie, precum și importanța vizitelor oficiale în România a celor două grupuri de prietenie din Adunarea Națională și din Senat. A fost salutat debutul Sezonului România-Franța, de luna viitoare, un bun prilej de a prezenta publicului francez România de azi: o țară modernă, profund europeană, îndreptată spre viitorul comun.

Totodată, partea română a subliniat importanța sprijinului Republicii Franceze în vederea aderării României la spațiul Schenghen, în contextul îndeplinirii de către țara noastră a tuturor cerințelor tehnice în acest sens, anunță Senatul României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.