Acasă Politic Întrevedere Meleșcanu – Frattini

Întrevedere Meleșcanu – Frattini

DISTRIBUIȚI

148068 – 11102018 – Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a avut o întrevedere cu Franco Frattini, Reprezentant Special al Președinției în exercițiu a OSCE (PiE OSCE) pentru procesul de reglementare transnistreană, însoțit de noul șef al Misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch. Această întrevedere a avut loc în continuarea dialogului recent pe temă cu viceprim-ministrul pentru reintegrare al Republicii Moldova, Cristina Lesnic.

Cu acest prilej, ministrul român al Afacerilor Externe a arătat că reglementarea conflictului din regiunea transnistreană a Republicii Moldova reprezintă o prioritate pentru România. Ministrul Teodor Meleșcanu a reiterat că România susține o reglementare cuprinzătoare, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova. De asemenea, șeful diplomației române a evocat rolul Misiunii OSCE în Republica Moldova în eforturile de reglementare a conflictului și a subliniat sprijinul României pentru formatul de negociere „5+2”, precum și pentru mandatul Reprezentantului Special al Președinției în exercițiu a OSCE (PiE OSCE), încurajând o abordare echilibrată.

Ministrul Afacerilor Externe s-a referit la înțelegerile recente, în cadrul așa-zisului „Pachet Berlin Plus”, și a subliniat că România va continua să acorde o atenție specială monitorizării implementării angajamentelor legate de situația școlilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană. De asemenea, s-a discutat și despre chestiunea retragerii forțelor militare străine aflate pe teritoriul Republicii Moldova fără consimțământul statului-gazdă.

În contextul vizitei la București, Reprezentantul Special al PiE OSCE Franco Frattini a avut o rundă de consultări cu secretarul de stat Dan Neculăescu, în cadrul căreia s-au evaluat principalele măsuri de creștere a încrederii convenite în ultima perioadă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.