Acasă Politic Iohannis: Președinția română a Consiliului UE îşi propune rezultate concrete pentru europeni

Iohannis: Președinția română a Consiliului UE îşi propune rezultate concrete pentru europeni

DISTRIBUIȚI

 148272 – 26102018 –  Președintele României, Klaus Iohannis, a primit joi, 25 octombrie a.c., la Palatul Cotroceni, o delegație a Camerei de Comerț Americane în Uniunea Europeană (AmCham EU). AmCham EU este o organizație care reprezintă interesele a peste 150 de companii americane în Europa.

În discuțiile cu reprezentanții organiației au fost abordate aspecte ale relaţiei dintre România şi SUA, parteneriatul transatlantic Uniunea Europeană (UE) – SUA, Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, procesul de retragere a Marii Britanii din Uniune, dar şi chestiuni legate de mediul economic şi de afaceri.

Președintele Klaus Iohannis a prezentat stadiul pregătirii şi prioritățile Președinției României la Consiliul Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019 și a subliniat faptul că, pe perioada deținerii Președinției, țara noastră va acționa ca un facilitator de consens între statele membre UE şi instituțiile europene, cu intenția de a contribui la avansarea dosarelor importante pe care le va gestiona în această perioadă.

Totodată, președintele României a subliniat că Președinția română a Consiliului UE îşi propune obținerea de rezultate concrete pentru cetățenii europeni pentru a contribui astfel la conturarea unei Uniuni mai puternice, mai democratice şi mai aproape de cetățenii săi.

Referitor la procesul de retragere a Marii Britanii din Uniune, președintele Klaus Iohannis a menționat că România va trata cu maximă atenție acest dosar, fiind prioritară finalizarea negocierilor şi ajungerea la un Acord de Retragere, dar şi menținerea unei cooperării cât mai strânse a UE cu Marea Britanie în domeniile de interes comun după retragerea acesteia din Uniune.

De asemenea, președintele României a arătat că parteneriatul strategic dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii este indispensabil pentru securitatea și prosperitatea ambelor părți ale Atlanticului, iar în cadrul acestei relații componenta comercială şi cea investițională joacă un rol foarte important.

Președintele Klaus Iohannis a menționat că dialogul transatlantic privind comerțul ar trebui să continue într-un mod constructiv, care să ofere oportunități pentru ambele părți. Președintele României a accentuat faptul că țara noastră este un puternic susținător al promovării unui comerț liber şi echitabil la nivel global.

Discuțiile au abordat şi cadrul relației economice dintre România şi Statele Unite ale Americii, o componentă esențială a Parteneriatului Strategic bilateral, punctând oportunitățile comerciale și investiționale oferite de economia românească. În acest context, Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre contribuția pozitivă a investitorilor americani în economia românească, subliniind faptul că există un potențial, dar și un interes major pentru extinderea și consolidarea legăturilor economice dintre cele două ţări.

În cadrul discuțiilor fost subliniat interesul deosebit al României pentru promovarea economiei și societății digitale, pentru susținerea antreprenoriatului, precum și a dezvoltării sectoarelor economice de vârf din economia europeană.

Reprezentanții AmCham EU au exprimat speranța privind obținerea unor evoluții de substanță în cadrul principalelor dosare pe care România le va gestiona în perioada Președinției Consiliului UE, oferindu-şi sprijinul în acest sens. De asemenea, reprezentanții Camerei de Comerț Americane în Uniunea Europeană s-au pronunțat pentru intensificarea relațiilor comerciale între România şi Statele Unite ale Americii, dar şi pentru depășirea provocărilor existente în raporturile comerciale dintre SUA și UE.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.