Acasă Externe Kazahstan: Ministrul Deneș: ”Implementarea politicilor europene din domeniul managementului resurselor de apă...

Kazahstan: Ministrul Deneș: ”Implementarea politicilor europene din domeniul managementului resurselor de apă este unul dintre obiectivele României în perioada Președinției Consiliului UE”

DISTRIBUIȚI

148074 – 12102018 – ”Implementarea politicilor europene din domeniul managementului resurselor de apă este unul dintre obiectivele României în perioada Președinției Consiliului UE”, le-a spus ministrul Ioan Deneș participanților la cea de-a opta Reuniune a Părților la Convenția privind protecția și utilizarea cursurilor de apă transfrontieră și a lacurilor internaționale, organizată de UNECE, la Astana (Kazahstan)

Ministrul Ioan Deneș a participat în perioada 9 – 11 octombrie 2018, la Astana, în Republica Kazahstan, la cea de-a opta sesiune a Reuniunii Părților la Convenția privind protecția și utilizarea cursurilor de apă transfrontieră și a lacurilor internaționale (Convenția privind Apa), organizată de Comisia Economică a Națiunilor Unite pentru Europa (UNECE) și de Ministerul Agriculturii din Kazahstan.

În cadrul acestui eveniment, Ioan Deneș a susținut un discurs accentuând faptul că ”România susține importanța creșterii gradului de conștientizare privind necesitatea îmbunătățirii sustenabilității financiare a instituțiilor care gestionează cursurile de ape transfrontiere în vederea implementării programelor propuse de acestea. În acest mod, se va îmbunătăți capacitatea pentru finanțarea cooperării privind cursurile de apă transfrontiere și dezvoltarea bazinelor transfrontiere. Pe de altă parte, România consideră necesară asigurarea accesului la cunoștințe de ultimă generație cu privire la mobilizarea finanțării pentru dezvoltarea bazinelor transfrontiere, inclusiv pregătirea planurilor de investiții și a strategiilor financiare. De asemenea, suntem pe deplin conștienți de importanța promovării schimbului de experiență cu privire la strângerea de fonduri pentru dezvoltarea bazinelor transfrontiere din sursele naționale, regionale și internaționale, inclusiv promovarea unor mecanisme inovative”, a spus ministrul Ioan Deneș în alocuțiunea sa. Totodată, ministrul apelor și pădurilor a subliniat faptul că ”România ca stat membru U.E. promovează conceptul gestionării la nivel de bazin hidrografic prin Planurile de Management Bazinale prevăzute de Directiva Cadru Apă. Aceste planuri includ Programe de măsuri care cuprind toate acțiunile și măsurile necesar a fi realizate pentru atingerea obiectivelor directive”.

Ca urmare a solicitării organizatorilor ca țările participante să aducă un obiect care să sublinieze colaborarea transfrontieră în bazinele hidrografice, ministrul apelor și pădurilor le-a aratat celor prezenți o fotografie a barajului Stânca Costești și un ulcior tradițional românesc: ”În imagine este un exemplu concret de gestionare a apei în context transfrontalier: Nodul Hidrotehnic pe râul Prut, afluent al fluviului Dunărea între România și Republica Moldova, care are ca scop principal controlul inundațiilor unui râu capricios, irigații, aprovizionarea cu apă, hidrotehnică și pescuit. Am vrut să vă arăt acest important nod hidrotehnic și, totodată, am adus acest vas tradițional românesc cu care, de asemenea, se împarte apa, obiect care se numește ulcior”, a afirmat Ioan Deneș.

În marja organizării meselor rotunde la Nivel Înalt, România a accentuat faptul că susține importanța creșterii gradului de conștientizare privind necesitatea îmbunătățirii sustenabilității financiare a instituțiilor care gestionează cursurile de ape transfrontiere în vederea implementării programelor propuse de acestea.

Mesele rotunde ministeriale și discuțiile de grup din cadrul atelierului de lucru organizat în data de 9 octombrie au avut drept scop identificarea diferitelor surse de finanțare pentru dezvoltarea bazinelor transfrontiere, inclusiv sursele naționale, sursele de finanțare internaționale, surse private, prin oferirea de exemple concrete din bazine de pe tot cuprinsul globului. În acest sens, România a fost invitată să prezinte un exemplu de bune practici despre bazinul Dunării în legătură cu dezvoltarea bazinelor transfrontaliere.

De asemenea, ministrul Ioan Deneș a participat, miercuri, 10 octombrie, la Sesiunea extraordinară: Cooperarea transfrontieră în domeniul apei: împărțirea apei pentru oameni, planetă, prosperitate și pace. În cadrul acestei sesiuni, ministrul român al apelor și pădurilor a accentuat faptul că ”România acordă o importanță deosebită implementării politicilor europene din domeniul managementului resurselor de apă, în beneficiul cetățenilor europeni, acesta fiind unul dintre obiectivele strategice pe perioada deținerii de România a Președinției Consiliului UE, în primul semestru al anului viitor”.

Ministrul Ioan Deneș a fost însoțit la atelierul de lucru la Nivel Înalt de Cezar Armeanu, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Kazahstan.

Tot miercuri, la sediul Ambasadei Române, ministrul Ioan Deneș și ambasadorul Cezar Armeanu au purtat discuții legate de activitățile și prioritățile Ministerului Apelor și Pădurilor, precum și de posibilitățile de cooperare în domeniile anterior menționate. Cu acest prilej, Ioan Deneș i-a oferit ambasadorului României în Republica Kazahstan un tablou filatelic cu o serie de timbre care reprezintă simboluri definitorii pentru România, lucrare dedicată Centenarului Marii Uniri și a semnat în cartea de onoare a Ambasadei. În acest context, ambasadorul i-a prezentat ministrului apelor și pădurilor oportunitățile de parteneriat dintre cele două state, pe domeniile ape, păduri și cinegetic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.