Acasă Externe Ministrul Meleșcanu, gazda dejunului de lucru cu omologi din state ale regiunii...

Ministrul Meleșcanu, gazda dejunului de lucru cu omologi din state ale regiunii Asia și Pacific

DISTRIBUIȚI

 147925 – 01102018 – Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a fost, la 28 septembrie 2018, gazda dejunului de lucru cu omologi din state ale regiunii Asia și Pacific. Schimbul de opinii care a avut loc în acest cadru a permis o informare reciprocă asupra priorităților României la actuala sesiune a Adunării Generale a ONU și reafirmarea dorinței țării noastre de dezvoltare a relațiilor de cooperare bilaterală și în context multilateral cu țările prezente la această acțiune. O atenție specială a fost acordată problemelor cu care se confruntă statele insulare mici în curs de dezvoltare din regiunea Pacificului, grupul cel mai vulnerabil și cel mai afectat de schimbările climatice la nivel global. Șeful diplomației române a reafirmat cu acest prilej disponibilitatea de a acorda sprijin acestor țări.

În aceeași zi, în marja participării la dezbaterile generale ale actualei sesiuni a Adunării Generale a ONU, ministrul român al afacerilor externe a avut întrevederi cu omologii din Antigua și Barbuda, Commonwealth Dominica, Republica Democratică Socialistă Sri Lanka, Regatul Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Kuweit şi Republica Democrată Populară Laos.

Întâlnirea cu ministrul Afacerilor Externe, al Comerțului Internațional și al Imigrației din Antigua și Barbuda, Everly Paul Chef Greene, a fost prima de acest fel între șefii diplomațiilor din cele două țări, după stabilirea relațiilor diplomatice între România și Antigua și Barbuda în prima parte a acestui an. Au fost abordate perspectivele relațiilor de colaborare atât bilaterală, cât și în cadrul organizațiilor multilaterale. Cei doi miniștri au semnat Memorandumul de înțelegere între Ministerele de externe ale României și Antigua și Barbuda, document care confirmă voința politică de dezvoltare a relațiilor dintre cele două țări.

Șeful diplomației române a avut o întrevedere cu ministrul de Externe și Afacerilor CARICOM din Commonwealth Dominica, Francine Baron. În cadrul întrevederii, oficialul român a exprimat interesul României de a dezvolta relațiile cu acest stat în plan bilateral, dar și la nivel european, prin valorificarea cadrului de cooperare lansat de UE cu CARICOM.

În cadrul întrevederii ministrului Teodor Meleșcanu cu omologul din Republica Democratică Socialistă Sri Lanka, Tilak Marapana, a fost exprimat interesul pentru consolidarea relațiilor bilaterale, cu precădere în plan politic și economic, obiectiv susținut de legăturile tradiționale de prietenie dintre România și Sri Lanka, precum și de cadrul actual de cooperare dintre UE și Sri Lanka.

În cadrul întrevederii ministrului Meleșcanu cu omologul său din Regatul Bahrain, Shaikh Khalid bin Ahmed bin Mohammed Al Khalifa, au fost analizate stadiul relațiilor bilaterale și perspectivele de dezvoltare a cooperării dintre România și Regatul Bahrain. Au fost discutate oportunitățile de cooperare în plan politico-diplomatic, economic și sectorial, mai ales în contextul preluării de către România a Președinției Consiliului UE în 2019. Ministrul Teodor Meleșcanu a subliniat dorința României de intensificare a dialogului politic, economic și sectorial cu Regatul Bahrain.

În cadrul întrevederii dintre ministrul Meleșcanu și șeicul Sabah Al Khalid Al Hamad Al Sabah, viceprim-ministru si ministrul Afacerilor Externe al Statului Kuweit, cei doi demnitari au exprimat satisfacție față de nivelul dialogului politico-diplomatic, precum și interes față de continuarea eforturilor conjugate în vederea diversificării relațiilor economice, prin identificarea de noi oportunități de afaceri și proiecte comune de cooperare. Ministrul Teodor Meleșcanu a arătat că România este direct interesată de diversificarea relațiilor bilaterale tradiționale cu statele din regiunea Golfului, sens în care a punctat că organizarea primei sesiuni a Comisiei mixte de cooperare româno-kuweitiene rămâne însă un obiectiv central al părții române. Totodată, a transmis că România este interesată de o prezență cât mai mare a companiilor românești pe piața kuweitiană, având în vedere interesul crescut al părții române de extindere a colaborării cu partea kuweitiană în diverse domenii de interes comun. Dialogul a prilejuit și un schimb de opinii asupra problemelor de interes comun de pe agenda internațională și regională, cu accent asupra regiunii Golfului, situației din Yemen și Siria și perspectivelor Procesului de Pace din Orientul Mijlociu. În context, șeful diplomației române a subliniat că România, ca stat care va prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene, va continua să acorde o importanță deosebită Vecinătății sudice a Uniunii Europene, concomitent cu promovarea soluționării pe cale politică a diferendelor din Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Salutând eforturile de mediere ale Kuweitului, ministrul Meleșcanu a reiterat susținerea față de reconcilierea statelor Consiliului de Cooperare al Golfului, organizație deosebit de importantă pentru arhitectura regională de securitate.

Discuțiile dintre Teodor Meleșcanu și ministrul Afacerilor Externe și al Cooperării Internaționale al Emiratelor Arabe Unite, Șeicul Abdullah bin Zayed Al Nahyan, au reliefat interesul comun pentru dezvoltarea și consolidarea cooperării bilaterale. Șeful diplomației române a exprimat satisfacție față de parcursul ascendent al relației bilaterale din ultimul an, context în care a evidențiat necesitatea menținerii, pe mai departe, a ritmului contactelor politico-diplomatice la nivel înalt. Cei doi demnitari au subliniat importanța continuării demersurilor pentru identificarea unor noi oportunități de amplificare a raporturilor economice și sectoriale în domenii de interes comun, cu accent pe domeniul investițiilor. Cei doi miniştri au abordat și o serie de subiecte de interes comun ale agendei regionale şi globale, cu accent pe evoluțiile politice și de securitate din Orientul Mijlociu.

În cadrul întrevederii ministrului Teodor Meleșcanu cu omologul din Laos, Saleumxay Kommasith, a fost afirmată dorința de intensificare a dialogului politic, precum și necesitatea de a dezvolta cooperarea între cele două țări, inclusiv din perspectiva încheierii Acordului de Liber Schimb între Uniunea Europeană şi Republica Democrată Populară Laos.

Ministrul Meleșcanu a avut, de asemenea, o întrevedere cu omologul său din Ungaria, Peter Szijjartó, în continuarea participării la dezbaterile generale ale celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

Cei doi oficiali au analizat modalitățile de dezvoltare a raporturilor, în baza Parteneriatului Strategic, a apartenenței comune la Uniunea Europeană și NATO și a unei relații de respect reciproc între cele două țări, respect pe care omologul ungar a dorit să îl confirme personal ministrului Teodor Meleșcanu în cadrul întrevederii. Șeful diplomației române l-a asigurat pe ministrul ungar al afacerilor externe că România va continua să răspundă favorabil proiectelor ce vizează aprofundarea cooperării bilaterale, pe baza unei abordări constructive a Ungariei și încredere reciprocă. Totodată, ambele părți au apreciat cadrul foarte bun de consolidare a cooperării la nivel regional, precum şi în domeniul economic, al energiei și al infrastructurii. Au fost discutate, de asemenea, probleme de interes comun, mai ales susținerea parcursului european al statelor din Balcanii de Vest și necesitatea de a diversifica rutele şi sursele de aprovizionare în domeniul energiei pentru a obține securitatea energetică la nivel regional și european. În context, partea ungară a apreciat eforturile depuse de România pentru asigurarea unei securități energetice comune.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.