Acasă Social ”NECENZURAT”, proiect de prevenire a consumului de droguri în școli

”NECENZURAT”, proiect de prevenire a consumului de droguri în școli

DISTRIBUIȚI

 148033 – 09102018  – Agenţia Naţională Antidrog (ANA), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), continuă, şi în acest an şcolar, implementarea cu succes, la nivel naţional, a proiectului „Necenzurat”, proiect de prevenire a consumului de droguri în şcoli, destinat adolescenţilor cu vârste cuprinse între 12 si 14 ani, cunoscut ca proiectul EU-DAP ,,UNPLUGGED”.

Proiectul, care se desfăşoară în România, fără întrerupere începând cu anul 2009, a fost derulat, în mai multe etape, în 17 state europene, dar şi în numeroase ţări din Asia, Africa şi America, şi a fost iniţiat de „Mentor International Foundation”, fiind bazat pe modelul influenţei sociale.

Evaluarea proiectului la nivel european a arătat eficienţa acestuia în întârzierea vârstei de debut în consumul de droguri şi în reducerea consumului de alcool, tutun şi canabis în rândul grupului ţintă (12-14 ani).

„Necenzurat” are o componentă pentru elevi şi una pentru părinţi.

Componenta pentru elevi constă în parcurgerea a 12 lecţii de câte 1-1,5 ore, săptămânal, coordonate de cadre didactice. Curricula are trei obiective:

– îmbunătăţirea cunoştinţelor legate de factorii de risc şi de protecţie, concomitent cu construirea atitudinilor împotriva consumului;

– concentrarea asupra abilităţilor, credinţelor şi normelor interpersonale şi asupra informaţiilor realiste despre consumul de droguri;

– dezvoltarea abilităţilor intrapersonale, cum ar fi competenţele de coping, rezolvarea de probleme, luarea deciziilor şi stabilirea obiectivelor.

Componenta pentru părinţi include o întâlnire de trei ore, focusată pe:

– abilităţi generale de a consolida relaţiile de familie, precum şi de a controla şi soluţiona conflictele;

– abilităţi privind prevenirea consumului de droguri, care vor creşte nivelul cunoştinţelor părinţilor despre droguri şi îi vor ajuta să comunice atitudinile potrivite şi modelele de comportament adecvate cu privire la droguri;

– abilităţi privind exercitarea rolului de părinţi.

Cadrele didactice primesc o formare specifică, înainte de punerea în aplicare a programului. Instruirea profesorilor este o componentă esenţială pentru a asigura calitatea implementării proiectului.

„Necenzurat” conţine următoarele materiale: manualul profesorului, caietul elevului, cartonaşele cu mituri şi realităţi despre droguri, precum şi un model de scrisoare pentru părinţi.

Prin derularea acestui proiect la nivel naţional, şi în anul şcolar 2018-2019, specialiştii ANA vor urmări:

– formarea unor abilităţi de viaţă, necesare luării unor decizii informate, corecte şi responsabile în legătură cu consumul de tutun, alcool şi droguri, pentru un număr estimat de 5875 de elevii (12 – 14 ani), care vor participa la cursurile „Necenzurat”;

– formarea a 705 de cadre didactice;

– susţinerea unui număr estimat de 235 de Cursuri „Necenzurat”, conform Manualului profesorului şi Caietului elevului;

– creşterea nivelului de informare, educare şi conştientizare a unui număr de 11.750 de părinţi, cu privire la importanţa factorilor de risc şi de protecţie familiali în legătură cu consumul de droguri.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.