Acasă Politic Proiecte: Construirea unei bănci naționale de sânge și construirea unui centru de...

Proiecte: Construirea unei bănci naționale de sânge și construirea unui centru de transfuzii pentru regiunea București-Ilfov

DISTRIBUIȚI

148324– 31102018 – Deputatul Maricela Cobuz a susținut miercuri, 31 octombrie 2018, în ședința de plen a Camerei Deputaților, o declarație politică având ca temă ”Banca Națională de Sânge și spitalele regionale – proiecte importante pentru sistemul de sănătate”.

Este vorba de construirea unei bănci naționale de sânge și construirea unui centru de transfuzii pentru regiunea București-Ilfov, ambele construcții menite să asigure dezvoltarea capacității de recoltare și prelucrare a sângelui și a produselor derivate din sânge. Prin realizarea celor două mari proiecte se va asigura calitatea și siguranța cerută de legislația Uniunii Europene privind colectarea, prelucrarea, stocarea și distribuirea sângelui către beneficiari.

Situația este dramatică în țară în ceea ce privește stocul de sânge, tocmai din această cauză este necesară construirea unei bănci naționale de sânge care să asigure resurse și pentru alte județe, în caz de urgențe majore. Săptămâna trecută, Centrul Județean de Transfuzie Sanguină Suceava a lansat o campanie în social-media pentru a îndemna sucevenii să doneze sânge, deoarece stocurile sunt aproape epuizate din lipsă de donatori.

Mesajul Centrului de Transfuzii este unul dramatic: ”Din cauza stocurilor de sânge ce sunt aproape inexistente vă rugăm să veniți la donare! Viața semenilor noștri depinde de noi!”. În ultimele două săptămâni, în medie doar 12 persoane au venit zilnic pentru a dona sânge şi a salva vieţi, astfel angajaţii centrului au ajuns să caute donatori pe reţelele de socializare.

Pe lângă cele două proiecte importante, reprezentanții Guvernului au anunțat că cererea de finanțare pentru primele trei spitale regionale (Iași, Cluj, Craiova) va fi depusă la Comisia Europeană până la finalul anului 2018.

Spitalele regionale vor fi organizate ca centre de urgență, de excelență pentru toate specialitățile medicale. Prin acest mod se va asigura asistența medicală pentru cazurile complexe care nu pot fi rezolvate la nivelul județului sau al municipiului.

Pentru îndeplinirea acestor obiective importante pentru cetățenii din România este necesară și implicarea autorităților locale, prin atragerea de fonduri europene nerambursabile în vederea creării de infrastructuri moderne ce cuprind drumuri, rețele electrice, apă și canalizare.

Ca deputat și medic în Comisia pentru sănătate și familie, voi susține legislația privind recoltarea și prelucrarea sângelui și a produselor din sânge, considerând acestea un domeniu de maximă prioritate pentru România.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.