Acasă Politic Republica Coreea este  primul stat din Asia cu care România a stabilit...

Republica Coreea este  primul stat din Asia cu care România a stabilit un Parteneriat Strategic

DISTRIBUIȚI

148067 – 11102018 – Președintele României, Klaus Iohannis, l-a primit joi, 11 octombrie a.c., pe Președintele Adunării Naționale a Republicii Coreea, Moon Hee-sang, cu ocazia vizitei oficiale întreprinse în România de către demnitarul sud-coreean.

Președintele României a salutat această vizită, care are o încărcătură simbolică, având loc în contextul Centenarului României Moderne și al aniversării, în acest an, a unui deceniu de la instituirea Parteneriatului Strategic dintre România și Republica Coreea. Tot în acest an, se aniversează 55 de ani de la stabilirea relațiilor Republicii Coreea cu Uniunea Europeană.

Președintele Klaus Iohannis a evidențiat caracterul special al relațiilor dintre cele două țări, Republica Coreea fiind primul stat din Asia cu care România a stabilit un Parteneriat Strategic. Preşedintele României a subliniat că cele două state împărtăşesc valori comune, țara noastră  fiind decisă să acţioneze pentru dezvoltarea semnificativă a Parteneriatului Strategic bilateral. În acest context, președintele Klaus Iohannis a amintit discuţia foarte bună pe care a avut-o cu omologul sud-coreean cu prilejul participării la segmentul la nivel înalt al Adunării Generale ONU din luna septembrie.

Președintele României a exprimat aprecierea pentru cursul ascendent și dinamica susținută a relaţiei şi a dialogului politic dintre țara noastră și Republica Coreea. Totodată, președintele Klaus Iohannis a încurajat valorificarea potențialului de cooperare comercial-economică bilaterală, inclusiv prin atragerea de noi investiții coreene pe piața din România.

De asemenea, președintele României a subliniat potențialul relațiilor bilaterale în domeniul educaţiei, încurajând o mai bună valorificare a mobilităților studențești, pornind de la oferta educațională a universităților românești și a celor coreene, poziţie împărtăşită pe deplin de partea coreeană.

Totodată, președintele Klaus Iohannis a asigurat că România va continua să abordeze cu cea mai mare atenție consolidarea Parteneriatului Strategic UE-Coreea, inclusiv pe perioada exercitării de către țara noastră a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Președintele Moon Hee-sang a subliniat că România este în prezent unul dintre cei mai importanți Parteneri Strategici ai Republicii Coreea în Sud-Estul Europei, arătând că, pentru Republica Coreea, România este „perla Europei Centrale şi de Est”. Înaltul oficial sud-coreean a adresat felicitări pentru progresul României şi pentru preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene în 2019, exprimând, totodată, hotărârea părţii coreene pentru creşterea investiţiilor  în România, respectiv pentru dezvoltarea schimburilor comerciale.

Cei doi înalţi demnitari au efectuat un schimb detaliat de opinii asupra evoluţiilor recente privind reglementarea situației din Peninsula Coreeană, Președintele Adunării Naționale a Republicii Coreea exprimând mulțumiri pentru poziția consecventă şi sprijinul României în acest dosar, în diverse contexte internaţionale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.