Acasă Externe Roma: Omagiu adus Centenarului României de către autoritățile italiene

Roma: Omagiu adus Centenarului României de către autoritățile italiene

DISTRIBUIȚI

   148095 – 15102018 – Președintele Klaus Iohannis se află în Italia, în prima vizită de Stat din ultimii 45 de ani a unui preşedinte român în această țară. După întâlniri importante în prima parte a zilei, Klaus Iohannis a participat, duminică seara, la iluminarea Columnei lui Traian în culorile Drapelului României, anunță TVR.

A fost un omagiu pe care autoritățile italiene l-au adus Centenarului României. Au venit câteva sute de români, mulți dintre ei îmbrăcați în costume populare și purtând stegulețe sau drapelul României.

Tot duminică, la sediul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, preşedintele Iohannis a avut programată o întrevedere cu reprezentanţi de marcă ai cultelor religioase ortodox, greco-catolic şi romano-catolic.

Luni, 15 octombrie, vor avea loc convorbiri oficiale cu preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, pe teme legate de Parteneriatul strategic consolidat dintre cele două ţări şi de cooperarea în plan european, internaţional şi securitar, potrivit Administrației Prezidențiale. ”În cadrul dialogului, o atenţie deosebită va fi acordată reconfirmării caracterului special al relaţiei bilaterale, aprofundării Parteneriatului strategic consolidat, întăririi cooperării economice şi rolului comunităţii româneşti din Italia. Va fi realizat, totodată, un schimb de opinii pe temele de actualitate ale agendei UE, inclusiv în contextul pregătirii exercitării Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, precum şi pe teme internaţionale”, arată Administraţia Prezidenţială.

Potrivit sursei citate, cei doi preşedinţi vor participa la inaugurarea unei expoziţii dedicate comemorării a 2000 de ani de la moartea poetului latin Ovidiu.

Agenda va mai include întrevederi oficiale cu preşedintele Consiliului de Miniştri al Italiei, Giuseppe Conte, preşedintele Senatului, Maria Elisabetta Alberti Casellati, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberto Fico.

Pe 16 octombrie, Klaus Iohannis va participa la deschiderea Forumului de Afaceri România-Italia, eveniment menit să stimuleze dimensiunea economică a Parteneriatului strategic consolidat.

Preşedintele va avea, la Roma, şi o întrevedere cu primarul oraşului, Virginia Raggi, urmată de o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti, cea mai numeroasă din afara graniţelor şi cea mai mare comunitate străină din Peninsulă.

Președintele Klaus Iohannis s-a mai aflat în Italia, în aprilie 2015, însă într-o vizită oficială. Vizita de acum este una de Stat.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.