Acasă Politic ”Security Challenges in the Balkans”

”Security Challenges in the Balkans”

DISTRIBUIȚI

148037 – 10102018  –  Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut o rundă de consultări cu viceprim-ministrul și ministrul Afacerilor Externe al Republicii Serbia, Ivica Dačić, marți, 9 octombrie 2018, la Timișoara. Discuțiile s-au desfășurat în contextul conferinței ”Security Challenges in the Balkans”, eveniment în cadrul căruia cei doi oficiali au participat în calitate de vorbitori principali.

Vizita demnitarului sârb la Timișoara continuă seria dinamică de contacte bilaterale între cele două state și reconfirmă interesul acestora pentru consolidarea și diversificarea cooperării bilaterale și în cadrul forurilor regionale și internaționale.

În dialogul bilateral, cei doi miniștri au trecut în revistă stadiul cooperării sectoriale. Au salutat finalizarea negocierii unor acorduri bilaterale în sfera apărării, educației, culturii și managementului resurselor de apă, dar și a unor proiecte concrete în sfera economică, inclusiv organizarea unui Forum de afaceri bilateral. Aceste rezultate, perspectivele de reluare a activității Comisiei Mixte România-Republica Serbia privind protecția minorităților naționale și estimările de creștere a schimburilor comerciale între cele două state creează premisele unei consolidări a relației româno-sârbe în perioada următoare.

Ministrul român a reconfirmat caracterul prioritar al extinderii Uniunii Europene în Balcanii de Vest în perioada Președinției române a Consiliului UE și susținerea fermă pentru aderarea Serbiei la UE, în baza meritelor proprii și îndeplinirii criteriilor de aderare. De asemenea, ministrul Teodor Meleșcanu a reafirmat disponibilitatea deplină a țării noastre de a oferi expertiza și asistența tehnică relevantă în acest proces dificil.

Cei doi demnitari au avut un schimb de opinii referitor la evoluțiile din regiune. Ministrul sârb a făcut o prezentare a stadiului discuțiilor din dialogul Belgrad-Priștina, desfășurat sub medierea UE. În context, ministrul român a pledat pentru abordarea constructivă a Serbiei în dosarele cheie pentru securitatea regiunii, de natură să faciliteze îndeplinirea unor obiective majore ale acestui stat pe termen lung. Partea sârbă a adresat invitația efectuării unei vizite oficiale în Serbia, în contextul viitorului mandat al României de Președinție a Consiliului UE, pe care partea română a primit-o cu interes.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.