Acasă Social ”Seism 2018” / ziua 2: replică de 5,8 grade și organizarea taberei...

”Seism 2018” / ziua 2: replică de 5,8 grade și organizarea taberei de sinistrați la Arena Națională

DISTRIBUIȚI

   148091 – 15102018 –  Primăria Municipiului București a continuat, ieir, operațiunile în cadrul exercițiului național ”Seism 2018”. Intervențiile se desfășoară prin direcțiile proprii, cât și prin instituțiile și directiile aflate în subordine cu atribuții în domeniul siguranței cetățenilor și situațiilor de urgență. Coordonarea reacției instituțiilor din București și Ilfov are loc la nivelul Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență, care lucrează în aceste zile în colaborare cu Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Ilfov.

Conform scenariului, duminică, la ora 14.00, s-a produs o replică de 5,8 grade pe Richter la cutremurul din ziua precedentă și a fost organizată tabera pentru sinistrați la Arena Națională, cu capacitate totală de 20.600 de persoane care pot fi adăpostite: 20.000 în interiorul stadionului, 600 în exteriorul Arenei.

Un număr de 10.000 de paturi de campanie și saci de dormit se instalează în această noapte, operațiunea a început deja.

Primăria Capitalei participă la exercițiul de organizare a taberei de sinistrați de pe Arena Națională, în total, cu peste 500 de angajați, 72 de utilaje (10 nacele, 5 autoutilitare, 53 de autospeciale, 3 moto, 1 ATV) și cu 47 alte tipuri de echipamente (generatoare, proiectoare etc).

Alte 600 de persoane participă pe bază de voluntariat, prin Compania Municipală de Protecție Civilă și Voluntariat și primăriile de sector.

La fiecare intrare sunt echipe în care participă reprezentanți PMB, pentru a ține evidența persoanelor care intră în tabără. Este asigurată o morgă mobilă, personal pentru ordine și disciplină, consiliere psihologică, și echipe ASSMB de personal medical din cabinetele școlare (4 medici și 8 asistenți).

În cadrul simulărilor de aseară, în tabăra special amenajată pe Arena Națională, echipele DGASMB au fost pregătite să distribuie 500 de sticle cu apă și 500 de sandwich-uri pentru sinistrați. Tot prin personalul DGASMB a putut fi asigurată și hrana pentru sinistrați în cele patru cantine sociale.

Alte exerciții, organizate conform scenariului

La cele 20 de containere de prim-ajutor ale PMB (prin ASSMB) instalate în Capitală în cadrul exercițiului, au fost prezenți 12 medici, 17 asistente și 22 personal administrativ, care au pus la dispoziție truse de prim-ajutor, paturi pentru consultație și apă. Este vorba despre containerele utilizate pe perioadele caniculare în Capitală, dar care pot fi folosite și în alte situații de urgență.

Totodată, ASSMB actualizează permanent inventarul paturilor disponibile în spitalele administrate și a locurilor de frigidere mortuare, pentru a avea situația în timp real. La ora 19.30, erau inventariate 795 paturi pentru medicale adulți, plus alte 119 care pot fi eliberate la nevoie și 32 pentru copii, 412 paturi de chirurgie, plus încă 126 la nevoie, 65 de ventilatoare ATI, 93 paturi monitorizare terapie acută.

Resursele municipalității au mai intervenit la: evacuarea persoanelor din 10 zone ale Bucureștiului și transportul spre taberele de sinistrați, operațiuni pentru care Societatea de Transport București a pus la dispoziție 270 de autobuze; o persoană cu atac de panică consiliată de un psiholog din echipa mobilă a DGASMB; evacuarea de deșeuri, asigurarea de toalete ecologice (5 la Romaero și 5 la poligon Cățelu), căutările pentru identificarea posibilelor victime.

In ceea ce priveste DGASMB, echipele de urgente sociale au continuat pe parcursul zilei monitorizarea siturilor stabilite in cadrul exercitiului national, in vederea identificarii eventualelor persoane ranite sau decedate.

Poliția Locală a Municipiului București a fost implicată, pe tot parcursul zilei de duminică, în acțiuni de depistare și salvare a persoanelor prinse sub dărâmături, în cadrul exercițiul național “Seism 2018”.

Alături de echipele de salvatori, câteva sute de polițiști au acționat în mai multe zone din Capitală, cele mai importante fiind Șoseaua Colentina, Centrul Istoric, Fabrica de Bere Rahova, Calea Șerban Vodă. Conform scenariului, în aceste zone fuseseră înregistrate cazurile cele mai grave – clădiri prăbușite, persoane prinse sub dărâmături, iar echipele Poliției Locale au participat la depistarea și identificarea victimelor și la restricționarea accesului în clădirile afectate de seism.

Totodată, au fost luate masuri de ordine și liniște publică în sectoarele Capitalei, au fost instalate dispozitive de pază a bunurilor aflate în unele imobilele afectate de seism, au verificat imobile, în special în zona Centrului Istoric, pentru depistarea celor cu risc.

Efectivele Poliției Locale Bucuresti au transportat materiale logistice către taberele de sinistrați organizate de autorități și au facilitat deplasarea camioanelor Ministerului de Interne care transportau aproximativ 250 de paturi, saltele și saci de dormit pentru amenajarea un spațiu de campare a sinistraților.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.