Acasă Externe Sergio Mattarella :„În Italia este prezentă o importantă comunitate românească, este comunitatea...

Sergio Mattarella :„În Italia este prezentă o importantă comunitate românească, este comunitatea cea mai importantă în Italia, cea mai mare.”

DISTRIBUIȚI

 148103 – 15102018 –  Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, luni, la Palatul Quirinale din Roma, de omologul italian Sergio Mattarella, în cadrul vizitei de stat pe care şeful statului român o efectuează în Republica Italiană. Cei doi șefi de stat au avut  convorbiri oficiale pe teme legate de Parteneriatul strategic consolidat dintre cele două ţări şi de cooperarea în plan european, internaţional, iar la sârşitul  întâlnirii au făcut declarație de presă comună.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declarației de presă:

„Președintele Republicii Italiene, domnul Sergio Mattarella: Aș dori, din nou, să reînnoiesc un «Bine ați venit!», cu ocazia acestei prime vizite de stat a unui Președinte al României, după ce a fost regăsită democrația, într-un an foarte important, pentru că acest an marchează Centenarul Marii Uniri a României.

Este o vizită care, pentru noi, este foarte importantă în ceea ce privește relațiile la nivel excelent între România și Italia, relații care sunt bazate pe legături istorice și culturale foarte vechi și pe legături sociale, umane, economice actuale. Legăturile istorice ne-au permis nouă să dezvoltăm o serie de colaborări, colaborări politice, economice şi sociale la nivel foarte înalt, colaborări care se intensifică şi care cresc şi ca dimensiune şi număr. Există legături sociale foarte adânci. În Italia este prezentă o importantă comunitate românească, este comunitatea cea mai importantă în Italia, cea mai mare. Vorbim de circa 1,2 milioane de români.

Există mii de italieni care, la rândul lor, locuiesc în România, există multe companii italiene, întreprinderi care sunt active în România, vorbim despre mai mult de 19.000 de companii şi această colaborare economică este facilitată de aceste legături umane care se dezvoltă între poporul român şi poporul italian. Vorbim despre o colaborare şi o apropiere care se reflectă şi la nivelul cultural. Există foarte multe colaborări între universitățile române şi italiene şi schimbul de studenți între țările noastre este foarte important. Acesta este un element care, la rândul său, întărește prietenia între România şi Italia şi bineînțeles ambele țări fac parte din Uniunea Europeană şi sunt în armonie în legătură cu perspectivele de dezvoltare a Uniunii Europene.

Noi suntem legați şi prin Alianța NATO şi ambele ţări consideră relațiile transatlantice foarte importante. În următorul semestru pentru viaţa Uniunii, România va prelua rolul de Președinție a Consiliului şi în data de 9 mai a anului viitor va avea loc Summitul Uniunii Europene, la Sibiu, ocazie cu care vor fi abordate o serie de tematici foarte importante. Noi am vorbit, bineînțeles, despre aceste tematici, aceste tematici care sunt pe ordinea de zi a discuțiilor Uniunii, o parte dintre aceste tematici au fost deja subliniate de Preşedinţia României, pe de altă parte, organizate în patru filoane foarte importante. În acest context am discutat şi despre fenomenul migratoriu. România şi Italia sunt ţări de primă intervenţie în ceea ce priveşte migraţia şi ambele ţări sunt perfect conştiente despre care este modul în care trebuie abordată această tematică la nivel european. Este o problematică europeană şi trebuie abordată împreună în Uniune ca atare.”

 

In continuare aici

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.