Acasă Economie Societatea civilă susține crearea Consiliului Consultativ Român pentru Strategia Dunării– SUERD

Societatea civilă susține crearea Consiliului Consultativ Român pentru Strategia Dunării– SUERD

DISTRIBUIȚI

148038 – 10102018  – În cadrul conferinței regionale ”Regional Danube Strategy Summit” pentru evaluarea SUERD, desfășurată ieri la sediul Universității ”Spiru Haret”, eveniment organizat de Asociația ”Comunitățile Locale Riverane Dunării” (CLDR) în cooperare cu Universitatea ”Spiru Haret” și USH Pro Business, reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe,  Dorel Dorobanțu, a prezentat Hotărârea de Guvern nr. 462/28.06.2018 privind funcționarea sistemului de coordonare la nivel național a implementării Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) în conformitate cu care se va constitui Punctul Focal pentru Asistență Tehnică SUERD, care va fi găzduit, în tandem, de Guvernul Austriei și al României, și Consiliul Consultativ Român – SUERD. Punctul Focal de lucru este în faza avansată de organizare și va deveni operațional până la sfârșitul acestui an.

Pentru a accelera constituirea Consiliului Consultativ Român, USH Pro Business a propus crearea unui grup de inițiativă pentru operaționalizarea cât mai grabnică a Consiliului Consultativ și s-a convenit ca în ultima decadă a lunii octombrie să se organizeze o nouă întâlnire cu cei prezenți.

Reprezentanții societății civile prezenți la conferință (mediul academic, mediul de afaceri și clustere, autorități publice locale, ONG-uri) au considerat această inițiativă extrem de bună pentru a putea contribui cât mai bine la punerea în practică a Strategiei, întrucât lipsa mecanismelor de consultare nu a permis României până în prezent să dispună de finanțări în SUERD, la nivelul altor state.

Conferința a trecut în revistă problematica și oportunitățile SUERD, importanța clusterelor și a priorităților naționale SUERD, rolul universităților și a institutelor de cercetare aplicată și a subliniat importanța colaborării între toți actorii implicați și interesați de implementarea Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării. ”Este momentul ca la preluarea de către România a președinției UE să reușim să promovăm cât mai multe proiecte strategice de anvergur, pe măsura importanței pe care România o are în această regiune. Pentru aceasta, avem nevoie de capacitate instituțională la nivelul autorităților care asigură guvernanța strategiei” a declarat Costin Lianu, director general USH Pro Business, fost coordonator Aria Prioritară PA 8 în cadrul SUERD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.