Acasă Politic Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale

Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale

DISTRIBUIȚI
foto:facebook

  148079 – 12102018 – Cei care se implică în comunitate și în diferite cauze sociale pot opta pentru a crea întreprinderi sociale, care vor beneficia de fonduri consistente de la Uniunea Europeană și de la Guvernul României. Finanțările nermbursabile care le vor fi acordate pot ajunge până la 100.000 euro pentru fiecare întreprindere socială lansată. Prin înființarea de întreprinderi sociale se are în vedere și integrarea pe piaţa forței de muncă a persoanelor din grupurile vulnerabile.

Întreprinderile sociale sunt independente de sectorul public și au scopul de a servi interesul general, interesele unei colectivităţi şi/sau interesele personale nepatrimoniale ale membrilor, prin producerea şi furnizarea de bunuri, prestarea de servicii şi/sau execuţia de lucrări. Aceste întreprinderi, atestate ca fiind sociale, contribuie la dezvoltarea comunităţilor locale, inclusiv prin implicarea unor persoane aparţinând unor grupuri vulnerabile, în activităţi cu caracter social şi economic.

Ce înseamnă, din punct de vedere juridic, o întreprindere socială? Opțiunile sunt numeroase, depinde de scopul social urmărit: societăţile cooperative de gradul I; cooperativele de credit; asociaţiile şi fundaţiile; casele de ajutor reciproc ale salariaţilor; casele de ajutor reciproc ale pensionarilor; societăţile agricole; orice alte categorii de persoane juridice, care prin actele de înfiinţare şi funcţionare demonstrează faptul că activitatea desfăşurată are scop social; federaţiile şi uniunile persoanelor juridice prevăzute mai sus.

Ministerul Fondurilor Europene a lansat o sesiune de finanțare prin care oferă 70 milioane de euro organizațiilor care doresc să susțină crearea de întreprinderi sociale în România. Acestea pot depune cererile lor de finanțare până în 27 noiembrie 2018.

Odată aprobate de Ministerul Fondurilor Europene, organizațiile vor deveni ele însele surse de finanțare și se vor numi ”administratori de grant”. Fiecare dintre organizațiile selectate trebuie să își asume că va instrui cel puțin 60 de persoane în antreprenoriat social. Apoi, în urma unui concurs, vor selecta minimum 10 întreprinderi sociale pe care le vor subvenționa pentru a se lansa în activitate, entități care vor trebui să funcționeze minimum 24 luni.

Administratorul schemei se va asigura de faptul că fiecare întreprindere socială finanțată dobândește, de la AJOFM, un atestat de întreprindere social, în termen de maximum 4 luni de la semnarea contractului de subvenție cu aceasta. Întreprinderile sociale nou înființate vor putea funcționa atât la oraș cât și în mediul rural.

Fiecare întreprindere socială care va primi subvenție va trebui să angajeze, cel târziu la 3 luni de la semnarea contractului de subvenție, cel puțin 2 persoane. Cu cât numărul de locuri de muncă create e mai mare, cu atât crește subvenția primită:

  • maxim 55.000 euro – minimum 2 locuri de muncă create;
  • între 55.000 euro și 70.000 euro – minimum 3 locuri de muncă create;
  • între 70.000 euro si 85.000 euro – minimum 4 locuri de muncă create;
  • între 85.000 euro și 100.000 euro – minimum 5 locuri de muncă create.

Acordarea acestor sume se va realiza pentru punerea în aplicare a planului de afaceri cu care a fost selectat.

Întreprinderile sociale pot furniza numeroase din serviciile necesare unei comunități, de folos unor grupuri vulnerabile, și pot integra pe piața muncii categorii de angajați dezavantajați. Iar această oportunitate de finanțare, parte din Programul Operațional Capital Uman, este valoroasă, anunță Roxana Mînzatu, deputat PSD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.