Acasă Social Un nou drum care să lege Transilvania de Moldova, județul Harghita cu...

Un nou drum care să lege Transilvania de Moldova, județul Harghita cu județul Neamț

Bune condiții de circulație între localitățile Lunca de Jos și Dămuc

DISTRIBUIȚI

  148210 – 23102018 – În vederea dezvoltării infrastructurii rutiere din județul Harghita s-a făcut încă un pas înainte, iar în cursul zilei de 17 octombrie, s-a făcut recepția lucrărilor de pietruire pe drumul județean 127A. Porțiunea de drum în cauză a fost parcursă de mai mulți angajați ai Consiliului Județean Harghita, iar prin lucrările de întreținere de vară a drumurilor din județ, pe porțiunea Poiana Fagului – Puntea Lupului s-au așternut trei mii de metri cubi de piatră în vederea asigurării structurii drumului. „S-au cheltuit sume semnificative în acest an pentru reabilitarea acestui drum, drumul va fi practicabil dacă îl vom utiliza în mod corespunzător”, a spus Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita. Pe lângă angajații consiliului județean, au fost prezenți și reprezentanții composesoratelor care au terenuri în zonă, Csillag Péter consilier județean, Pap Imre, primarul localității Lunca de Sus, Gergely Károly, Primarul localității Lunca de Jos, Ferencz Tibor, primarul localității Frumoasa, Karda Róbert, primarul localității Sândominic. În urma discuțiilor, s-a stabilit că exploatarea masei lemnoase trebuie să aibă loc fără a se distruge suprafața drumului. Cu alte cuvinte, buștenii nu trebuie depozitați pe drum, nici în șanțurile menite a asigura drenarea apei, încărcarea materialului lemnos trebuie să aibă loc pe rampele de încărcare, iar buștenii nu vor fi tractați pe suprafața drumului. Cel mai important lucru este ca în toamna și primăvara, cât structura drumului umedă, să nu aibă loc activități de exploatare a masei lemnoase. S-a afirmat că dacă se va conserva starea drumului, și prețul lemnului va putea crește. Conducătorii composesoratelor au căzut de acord și în ceea ce privește asigurarea curățirii celor două părți ale drumului pe o lungime de 6 metri în vederea întreținerea stării acestuia.

            În localitatea Dămuc a avut loc o întrevedere între Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, Adrian Diaconu, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț, respectiv Gergely Károly, primarul localității  Lunca de Jos și Anton Covăsan, primarul localității Dămuc. Au fost prezenți și consilierii județenei Csillag Péter și Becze István, respectiv Pap Imre, primarul localității lunca de Sus și Karda Róbert, primarul localității Sândominic. Pe termen lung, Consiliul Județean Harghita își dorește reabilitarea drumului 127A, de la Lunca de Jos, până la limita cu județul Neamț, pe o porțiune totală de 18,5 kilometri. (https://bit.ly/2nEUDch). În cursul anului 2014, între cele două județe s-a semnat un acord de asociere în vederea întăririi relațiilor social-economice, scopul principal fiind asfaltarea drumului 127A.

„Este foarte important să existe un drum de legătură între Valea Ghimeșului și Lacul Roșu, Cheile Bicazului. Prin dezvoltarea infrastructurii rutiere, atracțiile turistice vor contribui la bunăstarea economică a zonei, se vor crea locuri de muncă, se va asigura viitorul tineretului. Am speranța că cei care vor alege acest drum pentru a cărui asfaltare lucrăm intens, vor coborî din Cheile Bicazului, spre localitățile din Valea Ghimeșului, interconectând totodată, zonele Ciuc și Gheorgheni. În momentul de față avem la dispoziție o cincime din suma necesară investiției și vom demara lucrările, având în vedere că județul Neamț ne asigură sprijinul în vederea implementării acesteia. Împreună cu conducerea Consiliului Județean Neamț, putem obține fondurile necesare”, a spus Borboly Csaba.

Adrian Diaconu, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț este de părere că între cele două localități se va crea un nou punct de legătură. Pentru județul vecin, acest drum este de  mare importanță dat fiind faptul că se asigura liberă circulație a populației și odată cu aceasta se dezvoltă turismul, respectiv economia. Vicepreședintele Consiliului Județean Neamț, a afirmat că relația dintre cele două județe este bună, mai ales în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii rutiere.

„Ne îndreptăm către realizarea planurilor propuse. Construirea drumului este importantă, pe viitor vor exista condițiile necesare pentru dezvoltarea turismului, iar cei care vor vizita Lacul Roșu, Cheile Bicazului, vor putea prin localitatea Dămuc să ajungă în localitățile de pe Valea Ghimeșului. Pentru locuitorii din Ghimeș și din Dămuc, turismul reprezintă o importantă sursă de venit. Pentru asigurarea bazei unui turism trainic este nevoie de o infrastructură rutieră corespunzătoare” a spus Gergely Károly, primarul localității Lunca de Jos.

Anton Covăsan, primarul localității Dămuc a numit acest moment a fi unul istoric, dat fiind faptul că prin construirea drumului, se deschid noi oportunități turistice pentru localitățile din apropierea Lacului Roșu și a Cheilor Bicaz. Se va scurta și distanța care urmează a fi parcursă spre Brașov sau București. Primarul și-a exprimat speranța că odată cu construirea drumului, pelerinii care vor veni la Șumuleu Ciuc vor avea oportunitatea de a cunoaște și frumusețile localităților din județul Neamț.

La eveniment au fost prezente și delegațiile județului Bihor și ale județului Hajdú-Bihar din Ungaria, care se află în vizită în județul nostru.

Pásztor Sándor, președintele Consiliului Județean Bihor a afirmat că se dorește lărgirea  relațiilor de colaborare interjudețeană. Acesta a spus că aceasta este mai mult decât o vizită, deoarece au fost vizitate mai multe investiții infrastructurale. „Aceste relații trebuie dezvoltate deoarece avem multe de învățat unii de la alții. Există numeroase inițiative în județul Harghita care sunt demne de urmat, iar odată cu descoperirea diversității avem oportunitatea dezvoltării relațiilor de colaborare interjudețeană. Totodată, știm că pentru a obține rezultate este nevoie de planificarea și elaborare minuțioasă a planurilor”, a spus Pásztor Sándor.

Pajna Zoltán, președintele Adunării Generale a Județului a Hajdú-Bihar a spus că în ciuda faptului că cele două județe se afla la o depărtare considerabilă unul față de celălalt, în ceea ce privește educația, economia și cultura, modul de gândire este asemănător. În ceea ce privește rezolvarea problemelor asemănătoare cu care se confruntă ambele județe, există schimbul bunelor practici. Acesta a amintit că fabrica de produse de lactate Tatros, pe care au vizitat-o este asemănătoare cu cooperativele de prelucrare din județul Hajdu-Bihar. „Ambele județe au ca scop ca în locul materiei prime, să se realizeze produse de înaltă calitate, acestea să fie comercializate, iar noi putem da o mână de ajutor pentru ca produsele din județul Harghita să acceadă pe piața de desfacere din Ungaria”, a conchis Pajna Zoltán.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.