Acasă Politic Ziua Internaţională a Mării Negre

Ziua Internaţională a Mării Negre

DISTRIBUIȚI

   148330– 31102018 –  ”Începând cu anul 1996, ziua de 31 octombrie a fost declarată Ziua Internaţională a Mării Negre prin semnarea de către cele 6 ţări riverane: Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia şi Ucraina, a Planului Strategic de Acţine (PSA) pentru Marea Neagră. Documentul conţine un set de strategii şi măsuri pentru salvarea şi reabilitarea zonei. În noul context de astăzi nu mai trebuie să menţionez ce înseamnă pentru România, ca ţară membră a Uniunii Europene şi a Alianţei Nord-Atlantice, existenţa unui astfel de document!

Poziţia geografică strategică a României, la confluenţa Estului cu Vestul, ieşirea la Marea Neagră, de o importanţă deosebită,  prin portul Constanţa, care este cel mai mare port la Marea Neagră, având o suprafaţă de 4000 ha, unde funcţionează 140 de dane, şi prin care tranzitează anual peste 100 milioane tone de mărfuri, reprezintă unul dintre punctele forte ale graniţei de est a Uniunii Europene şi implicit ale ţării noastre.

Ca un exerciţiu de imaginaţie, aş dori să subliniez ce ar însemna pentru ţara noastră, pentru turismul românesc, utilizarea la maximum a capacităţii portului pentru primirea turiştilor străini care tranzitează Marea Neagră pe vase de croazieră. Din păcate, acestea staţionează prea puţin sau deloc în Portul Constanţa din cauza lipsei de obiective turistice care pot fi vizitate şi admirate. De fapt, de arătat am avea ce arăta, însă lipsa de interes şi implicare a guvernelor post-decembriste a condus la deteriorarea unor vestigii istorice de o reală valoare şi recunoaştere mondială.

De aceea, de-a lungul mandatelor mele de deputat în Parlamentul României am făcut numeroase demersuri pentru susţinerea conservării şi reabilitării monumentelor istorice din regiunea Dobrogei, adevărate vestigii, unele provenind din cele mai vechi civilizaţii europene, care pot constitui baza unui veritabil turism cultural. Deşi avem legi (precum Legea nr.422/2001) care precizează clar: “Monumentele istorice fac parte integrantă din patrimonial cultural naţional şi sunt protejate de lege”, ştim că, din păcate, realitatea este alta.

Cu atât mai mult, în această situaţie, implicarea voluntară cetăţenească şi prin donaţii private în scopul protejării monumentelor istorice este de apreciat! Astfel, doresc să menţionez aici iniţiativa unei firme de construcţii care, cu înţelegerea Primăriei Constanţa şi cu sprijinul organizatorilor Festivalui Neversea, a început, până la reabilitarea sa de către autorităţi conform legilor în vigoare, în mod gratuit, o lucrare de conservare şi protejare a Cazinoului din Constanţa. Se încearcă astfel salvarea, cât se mai poate, a acestei clădiri istorice simbol a oraşului, ridicată sub domnia Regelui Carol I în 1909,  mai ales a superbelor piese decorative din interior.

Salut aşadar această iniţiativă voluntară, mai ales în acest an de mare însemnătate istorică pentru neamul românesc – Celebrarea a 100 de ani de la Marea Unire – deoarece protejarea monumentelor istorice este o obligaţie morală şi o dovadă de cunoaştere şi preţuire a istoriei noastre naţionale”, a declarat deputatul Ileana-Cristina Dumitrache.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.