Acasă Cultura/Media 800 de elevi și profesori români din Bugeac în excursie la Cetatea...

800 de elevi și profesori români din Bugeac în excursie la Cetatea Albă a lui Ștefan cel Mare și Sfânt

DISTRIBUIȚI

  148375 – 05112018 – Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni a desfăşurat proiectul „Cheia spre Ţară – excursii tematice pentru tinerii români din Basarabia istorică”, în perioada 27 octombrie – 4 noiembrie 2018 la Cetatea Albă din Sudul Basarabiei, Ucraina. Derularea proiectului s-a realizat în parteneriat cu Asociația Național – Culturală a Românilor din regiunea Odesa „Basarabia”.

800 de persoane, din care 736 elevi și 64 de cadre didactice sau părinți însoțitori, din satele cu populaţie majoritar românească din Bugeac, au participat la o excursie impresionantă. În fiecare zi a acestei perioade, cel puţin  două autocare au pornit din Ismail spre Cetatea Albă, cu rute de călătorie prin cinci raioane (Reni, Ismail, Chilia, Tatarbunar, Sărata), conform unui program bine stabilit.

Toti copiii au fost încântaţi de ceea ce au aflat, cât şi de ceea ce au văzut legat de Istoria Neamului Românesc. Aproximativ 90% dintre elevi au vizitat pentru prima dată Cetatea Albă şi au remarcat însemnele românești pe lespezile originale de la cetate. Pentru câteva ore, cât s-au aflat între zidurile cetăţii, au simţit că fac şi ei parte din istorie.

Impresionanta fortareaţă este localizată în Sudul Basarabiei, şi a reprezentat unul dintre punctele cheie ale apărării lui Ștefan cel Mare, dar a fost ocupată în 1940 de Uniunea Sovietică, iar după 1991 a devenit parte a Ucrainei. Un alt obiectiv a fost Muzeul oraşului, care este unul complet, prezentând istoria regiunii de la paleolitic până la al Doilea Război Mondial, dar şi etnografie sau istorie naturală.

Scopul acţiunii a fost acela de facilitarea cunoaşterii unor realități din trecutul istoriei naționale românești, în vederea recuperării și menținerii vii a memoriei istorice, şi a conştientizării apartenenţei la neamul românesc. Totodată, proiectul a vizat creșterea gradului de informare cu privire la valorile istorice, culturale și spirituale româneşti, în sensul cultivării respectului faţă de acestea şi a asumării lor în viaţa cotidiană.

Acțiunea se încadrează în Programul Strategic – Spaţiu Cultural Românesc Comun – Centenarul Marii Uniri 1918 – 2018, program ce face parte din Planul de activități pentru anul 2018 al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituție subordonată Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, privind Caravana identității românești – program din domeniul identitar românesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.