Acasă Politic Creația românească, în prim-plan la Paris, la deschiderea Sezonului România-Franța

Creația românească, în prim-plan la Paris, la deschiderea Sezonului România-Franța

DISTRIBUIȚI

148696 – 28112018 –   Deschiderea Sezonului România-Franța a avut loc ieri, la Paris. Peste 400 de oficiali, personalități ale mediului cultural, economic și politic au participat la evenimentele desfășurate pe tot parcursul zilei la Domul Invalizilor și Centrul Georges Pompidou. Inaugurarea oficială a avut loc în prezența președintelui României, Klaus Iohannis, și al președintelui Franței, Emmanuel Macron. Ministerul Afacerilor Externe, coordonator al Sezonului de parte română, a fost reprezentat de secretarul de stat Maria Magdalena Grigore, ambasadorul României în Franța Luca Niculescu, comisarul general Andrei Țărnea și delegația oficială.

Primul eveniment de deschidere a fost dedicat celebrării celor două centenare: cel al creării României moderne și cel al sfârșitului Primului Război Mondial. Evenimentul a avut loc la Domul Invalizilor, în prezența președintelui României, Klaus Iohannis și a ministrului francez al apărării, Florence Parly. În prima parte, armata franceză a oficiat ceremonia militară de comemorare a soldaților români și francezi care au luptat în Primul Război Mondial. În cea de-a doua parte, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Ansamblul Instrumental din Paris au interpretat „Requiem” de Gabriel Fauré, sub bagheta dirijorului franco-român Christian Ciuca. Catedrala St. Louis des Invalides a găzduit astfel un concert în același timp comemorativ, dar și simbolic pentru complementaritatea și profunzimea relației dintre România și Franța, pe care Sezonul le va valorifica în următoarele 8 luni. Cu această ocazie, a fost lansat timbrul comun, realizat de Romfilatelia și Groupe La Post, cu efigia Generalului Berthelot, cel care a contribuit semnificativ la parcursul militar al României în Marele Război.

Inaugurarea oficială a Sezonului România-Franța a avut loc în prezența președintelui Klaus Iohannis și președintelui Emmanuel Macron, la Centrul Georges Pompidou. Cei doi oficiali au vizitat expozițiile din cadrul „Sezonului României la Centrul Pompidou” și au susținut alocuțiunile de deschidere în clădirea devenită un reper absolut al artei moderne și contemporane la nivel mondial. Cei doi au subliniat importanța deosebită a acestui proiect bilateral de diplomație publică și culturală atât pentru cele două societăți, cât și pentru promovarea valorilor europene comune. De asemenea, și-au exprimat încrederea în potențialul Sezonului de a deveni un catalizator pentru cuplul franco-român într-un nou Centenar.

Timp de 6 luni, „Sezonul României la Centrul Pompidou” va pune în evidență, prin operele prezentate, un extraordinar laborator de creativitate artistică, în egală măsură intim și profund. Prin câteva figuri fondatoare ale modernității artistice și avangardelor, muzeul va dezvălui bogăția istoriei în expoziții, instalații și parcursuri tematice. Atelierul Brâncuși este unul dintre spațiile principale ale Sezonului cu o instalație a lui Mihai Olos (1940 – 2015). O expoziție inedită va prezenta dialogul creat între Matisse și Pallady în jurul „Bluzei românești”, iar peste 50 de opere ale lui Andrei Cădere (1934 – 1978) vor fi expuse în colecțiile permanente. În paralel, parcursul Ponctuations va fi marcat de opere ale lui Mircea Cantor, Victor Man, Brătescu, Brudașcu sau Grigorescu. Spațiul Focus va găzdui „Héros-Limite”, o prezentare a operelor lui Gherasim Luca (1919 – 1994), iar Galerie Zéro va prezenta un alt dialog, de data aceasta între Ciprian Mureșan și Șerban Savu. În continuare, vizitatorii vor descoperi o instalație semnată Adrian Ghenie, ale cărui opere au revoluționat scena artei contemporane la nivel mondial. În primăvara anului 2019, vor fi inaugurate alte două expoziții Ciprian Mureșan și Şerban Savu la Atelierul Brâncuși, dar și monografia operei lui Isidore Isou (1925 – 2007). Publicul larg va putea vizita „Sezonul României la Centrul Pompidou” începând cu 28 noiembrie 2018.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.