Acasă Externe Agenda Europeana De ce suntem codași?

De ce suntem codași?

DISTRIBUIȚI
Plenary session Week 50 2017 in Strasbourg - Enlargement and strengthening of the Schengen area : Bulgaria, Romania and Croatia

148615 – 22112018 – La Bruxelles, în timp ce în România guvernul era remaniat, în Parlamentul European se vorbea despre faptul că România este codașă în absorbția fondurilor europene. Mai exact, doamna Vittoria Alliata, director în cadrul Comisiei Europene responsabil cu implementarea proiectelor cu fonduri structurale și de investiții în Bulgaria, Croația, Ungaria, România și Slovenia, a avut o întâlnire cu deputații europeni care reprezintă aceste țări în Comisia pentru Dezvoltare Regională din Parlamentul European. Scopul întâlnirii a fost prezentarea stadiului la zi al implementării programelor din cadrul politicii de coeziune în perioada 2014-2020.

În timp ce în celelalte state s-au făcut progrese mai mici sau mai mari, România a demarat greu implementarea programelor și încă are blocaje majore. Nivelul de contractare la zi este de 50% (față de 60% media europeană și de 100% în cazul Ungariei, spre exemplu), iar nivelul plăților este la 15%.

Proiectele majore de infrastructură, de care România are nevoie vitală, au fost menționate în mod expres în cadrul discuției. Vittoria Alliata a atras atenția asupra proiectelor de infrastructură mare în domeniile transporturilor, gestionării deșeurilor și sănătății. În România, deși există planuri și strategii bune pentru transport și sănătate, adoptate la începutul perioadei de programare 2014-2020, problema este implementarea. Autoritățile române nu a fost capabile să pregătească proiecte bune, care să fie finanțate în aceste domenii. În ultimele 12 luni, Comisia Europeană a avut 68 de misiuni în România, pentru a ajuta la deblocarea implementării programelor  europene.

Mai mult, așa cum a precizat și Vittoria Alliata, deși comisarul european pentru dezvoltare regională Corina Crețu s-a implicat în dialogul cu autoritățile române și le-a atras atenția în mod repetat, încă nu se văd rezultatele.

România este beneficiar major de fonduri europene, iar investițiile în infrastructură sunt foarte importante pentru ca țara noastră să se apropie de nivelul altor state europene. Nu pot admite că guvernul român nu este în stare să pregătească proiecte solide de finanțare pe care să le trimită la Bruxelles. Nu pot admite ca țara noastră să piardă astfel fonduri europene. De ce suntem codași? Mai ales după ce, cel puțin din 2007, s-a acumulat experiență în elaborarea proiectelor și, în anumite perioade, absorbția a fost chiar foarte bună.

Răspunsul e unul singur: cei de la putere împiedică deliberat depunerea de proiecte bune.

Din incompetență sau din rea credință? Probabil că și una și alta! – Laurențiu Rebega, europarlamentar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.