Acasă Externe Agenda Europeana ”Drumul spre Sibiu – Un pas mai aproape”

”Drumul spre Sibiu – Un pas mai aproape”

DISTRIBUIȚI

148337– 01112018 –  Președintele Comisiei pentru afaceri europene, senatorul Gabriela Crețu, a participat la Conferința ”Drumul spre Sibiu – Un pas mai aproape“, organizată de Reprezentanța Comisiei Europene în România. Comisia Europeană a fost reprezentată de comisarul european pentru buget, Gunther Oettinger.

Dezbaterile au fost dedicate viitorului Uniunii Europene și pregătirii poziției pe care România o va avea în cadrul summit-ului organizat în timpul Președinției Consiliului Uniunii Europene. Panelul la care a fost vorbitor principal senatorul Gabriela Crețu a avut drept temă ”Economia socială de piață – echilibrul dintre solidaritate și competitivitate”.

În cadrul dezbaterilor, Gabriela Crețu a subliniat faptul că, deși Uniunea se află într-o perioadă cu  dezechilibre vizibile, o reconstrucție pe fundamente corecte îi poate aduce o revigorare. ”Foarte adesea, se afirmă că Uniunea Europeană și-a făcut datoria, Uniunea poate să moară. Nici pe departe nu susținem această opinie. Uniunea reprezintă încă, chiar și în situația actuală, cea mai bună societate de pe Terra, cea mai dezvoltată, pașnică și cea mai echitabilă, în comparație cu alte zone ale lumii; aceasta este realitatea, în ciuda inegalităților crescânde, în interiorul societăților și între statele europene. Deci, avem o bază pe care să construim. Problema este că trebuie să reconstruim!”

În acest context, senatorul a subliniat că, în ultimele două decenii, UE a dezvoltat doar un aspect al ei – piața unică. ”Cu mici probleme, în domeniul uniunii bancare, avem o piață unică aproape completă și putem vorbi despre o economie fără granițe; în schimb, avem societăți cu granițe. Acesta a fost din start dezechilibrul fundamental de construcție – am pus în comun piețele naționale, dar am păstrat sistemele sociale diferite. Cu salarii diferite. S-a creat astfel una dintre marile probleme pe care UE le are și care alimentează tensiunile dintre state și tensiunile sociale din interiorul statelor. Această stare de fapt permite o mobilitate mult mai accelerată față de capacitatea efectivă de adaptare a societății. Determină o mobilitate a capitalului dinspre țările mai bogate economic înspre țările mai sărace și de acolo în afara Uniunii și o mobilitate a forței de muncă în sens invers. Iar această realitate alimentează discursul populist și eurosceptic”.

Soluția propusă este construirea unui pilon social serios, așa cum regăsim în Tratate, unde se precizează că UE este o economie socială de piață.

La finalul conferinței, Gabriela Crețu a avut un schimb de opinii cu Gunther Oettinger cu privire la aderarea României la euro ”pe termen mediu”, lipsa de ambiție a Cadrului Financiar Multianual 2021-2027 și ce înseamnă valoare adăugată europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.