Acasă Politic Iohannis, vizită oficială în Franța

Iohannis, vizită oficială în Franța

DISTRIBUIȚI

148635 – 23112018 – Preşedintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 27 – 28 noiembrie a.c., o vizită oficială în Republica Franceză, cu prilejul inaugurării Sezonului cultural România-Franța, care are loc într-un an cu multiple semnificații: 10 ani de la semnarea Declarației de Parteneriat Strategic, precum și celebrarea Centenarului Marii Uniri de la 1918.

Marți, 27 noiembrie a.c., la Domul Invalizilor, preşedintele României va participa la Concertul dedicat comemorării celor căzuți în Primul Război Mondial și va vizita expoziția ”A l’Est, la guerre sans fin – 1918 – 1923”, care cuprinde o serie de lucrări consacrate României și misiunii Generalului Berthelot. De asemenea, cu această ocazie va fi lansat și timbrul comun cu efigia Generalului Berthelot, în contextul celebrării Centenarului Marii Uniri.

Lansarea Sezonului România – Franța va avea loc la Centrul Național de Artă și Cultură Georges Pompidou, în prezența Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, și a Președintelui Republicii Franceze, domnul Emmanuel Macron. Cei doi președinți vor vizita Atelierul Brâncuși, expoziția consacrată iei în opera pictorilor Matisse și Pallady, precum și expozițiile Gherasim Luca, Mihail Olos, Andrei Cădere și Adrian Ghenie, care deschid la Centrul Beaubourg un sezon de artă contemporană românească.

Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis și președintele Emmanuel Macron vor purta convorbiri oficiale la Palatul Élysée, care vor viza confirmarea caracterului special al relației bilaterale, aprofundarea Parteneriatului Strategic, consolidarea cooperării economice și rolului comunității românești din Franța. Totodată, va avea loc un schimb de opinii pe temele de actualitate ale agendei UE, inclusiv în contextul pregătirii exercitării Președinției române a Consiliului Uniunii Europene, respectiv agendei internaționale și de securitate.

Miercuri, 28 noiembrie a.c., Klaus Iohannis va avea, la sediul Ambasadei României la Paris, o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Franţa.

Organizarea Sezonului România – Franța a fost convenită în cadrul întâlnirii care a avut loc  la Paris, în data de 10 februarie 2015, între Președintele României și Președintele Republicii Franceze. Sezonul România-Franța este cuprins în Foaia de parcurs a Parteneriatului Strategic bilateral, urmând a se desfășura peste 400 de proiecte atât în Franța, în perioada 28 noiembrie 2018 – 17 aprilie 2019, cât și în România, în intervalul 18 aprilie – 14 iulie 2019. Sezonul cultural va propune publicului manifestări culturale, dar şi evenimente din domeniul educaţiei şi inovării, economiei şi antreprenoriatului, gastronomiei, turismului şi sportului, precum şi cooperării între colectivităţile locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.