Acasă Politic Meleșcanu, dejun de lucru cu ambasadorii statelor membre ale UE acreditați la...

Meleșcanu, dejun de lucru cu ambasadorii statelor membre ale UE acreditați la București 

DISTRIBUIȚI

 148711 – 28112018 –  Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a avut miercuri, 28 noiembrie 2018, un dejun de lucru cu ambasadorii statelor membre UE acreditați la București, organizat de Ambasada Republicii Austria în România, în contextul exercitării Președinției austriece a Consiliului UE.

Ministrul român a salutat obiectivele Președinției austriece a Consiliului UE și a reiterat sprijinul României pentru eforturile depuse în atingerea priorităților stabilite de aceasta. A asigurat ambasadorii statelor membre UE la București că România este pregătită de preluarea mandatului de Președinție a Consiliului UE, menționând rolul de coordonare al Ministerului Afacerilor Externe la nivel național în pregătirea exercitării acestei responsabilități. A evidențiat buna cooperare cu actuala Președinție austriacă a Consiliului UE în vederea asigurării unei bune tranziții între Trio-ul de președinții din care aceasta face parte şi cel care va fi inaugurat de România, de la 1 ianuarie 2019.

Ministrul Teodor Meleșcanu a vorbit despre prioritățile Președinției României la Consiliul UE, punând accentul asupra obiectivului asigurării unității la nivel european.

Demnitarul român a subliniat importanța Summit-ului informal de la Sibiu, din 9 mai 2019, pentru consolidarea proiectului european, pe baza unei coeziuni sporite și a încrederii reînnoite a cetățenilor în Uniunea Europeană.

Ministrul Teodor Meleșcanu a accentuat în mod deosebit obiectivele circumscrise agendei externe a UE pe durata Președinției României la Consiliul UE, exprimând susținere pentru consolidarea proiectului european, inclusiv din perspectiva asumării de către Uniunea Europeană a unui rol proeminent pe scena globală. A reafirmat faptul că România va sprijini Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate în urmărirea obiectivelor Strategiei Globale a UE.

În context, a reiterat angajamentul României pentru avansarea politicii de extindere, evidențiind, în același timp, necesitatea menținerii angajamentului european față de Parteneriatul Estic. A subliniat, în context, necesitatea dezvoltării relațiilor cu partenerii estici care au încheiat Acorduri de asociere cu Uniunea Europeană – Republica Moldova, Georgia, Ucraina.

Ministrul român a menționat, de asemenea, interesul viitoarei Președinții române a Consiliului pentru o implicare sporită a UE în regiunea Mării Negre, precum și pentru dezvoltarea relației UE-Asia Centrală. A subliniat, totodată, interesul României, ca viitoare Președinție a Consiliului, în direcția dezvoltării relației transatlantice, a cooperării UE-NATO, precum şi a susținerii multilateralismului şi a cooperării cu Organizația Națiunilor Unite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.