Acasă Politic Reuniunea Forumului Naţional al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării

Reuniunea Forumului Naţional al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării

DISTRIBUIȚI

148373 – 05112018 – În zilele de 5 și 6 noiembrie 2018 se va desfășura, la București, Forumul Național al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), eveniment organizat la Palatul Parlamentului de Ministerul Afacerilor Externe, prin ministrul delegat pentru Afaceri Europene, și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Forumul Național SUERD reprezintă cadrul de dezbateri și decizii, cu rol de orientare strategică, având ca obiectiv principal stabilirea priorităților și liniilor de acțiune ale României în procesul de implementare a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării la nivel național, macroregional și european.

Sesiunea de deschidere a Forumului Național SUERD marchează și lansarea oficială a Președinției României la Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, mandat pe care țara noastră îl exercită între 1 noiembrie 2018 și 31 octombrie 2019. Președinția României la Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării se va desfășura sub genericul ”Întărim coeziunea pentru o prosperitate comună în regiunea Dunării”, prin intermediul căruia s-a dorit o sinergie cu motto-ul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, ”Coeziunea, o valoare comună europeană”, având în vedere suprapunerea celor două mandate în primul semestru al anului viitor.

Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) este una din cele patru strategii macroregionale ale Uniunii Europene, inițiată și promovată cu succes de către România și Austria și andosată de Consiliul European în anul 2011. SUERD reprezintă o platformă de cooperare a statelor din bazinul Dunării destinată dezvoltării economice și sociale a macro-regiunii dunărene şi un cadru de articulare între obiectivele prioritare de dezvoltare națională și cele ale Strategiei ”Europa 2020″ pentru o creștere inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii, asumată de către statele membre ale Uniunii Europene.

La Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării participă paisprezece state: nouă state membre ale Uniunii Europene (Austria, România, Bulgaria, Cehia, Croația, Germania – ca stat federal și prin landurile Baden-Württemberg și Bavaria, Slovacia, Slovenia, Ungaria) și cinci state terțe (Bosnia-Herțegovina, Muntenegru, Serbia, Republica Moldova și Ucraina). Strategia are patru mari obiective, respectiv: interconectarea regiunii Dunării, protejarea mediului ambiant în regiunea Dunării, creșterea prosperității în regiunea Dunării și consolidarea regiunii Dunării, fiind structurată pe 11 arii prioritare.

România coordonează trei arii prioritare (număr maxim permis statelor membre): navigația pe căile navigabile interioare (prin Ministerul Transporturilor, împreună cu Austria), promovarea culturii, turismului și a contactelor directe dintre oameni (prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice, Ministerul Culturii şi Identității Naționale, Ministerul Turismului, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Departamentul pentru Relații Interetnice, împreună cu Bulgaria) și gestionarea riscurilor de mediu (prin Ministerul Apelor și Pădurilor, împreună cu Ungaria).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.