Acasă Politic România nu are, încă, o strategie demografică

România nu are, încă, o strategie demografică

312
DISTRIBUIȚI

    148442 – 09112018 – Îngrijorat de scăderea dramatică a populaţiei României, de faptul că judeţul Vrancea este afectat semnificativ de sporul natural negativ, de fenomenul îmbătrânirii populaţiei, al depopulării prin emigrarea tinerilor, Angel Tîlvăr a solicitat Ministerului Muncii și Justiției Sociale o listă de măsuri concrete, pentru stabilizarea şi redresarea situaţiei.

Ministerul Muncii și Justiției Sociale a răspuns solicitării prin precizarea programelor care se derulează pentru stimularea natalității și susținerea familiilor cu copii, concretizate în: programul de alocații pentru copii, alocația pentru susținerea familiilor cu venituri sub 530 de lei lunar, programul pentru acordarea alocației lunare de plasament, concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copilului, stimulentul lunar de inserție pentru a motiva părinții să se reîntoarcă în activitate, concediul și indemnizația de acomodare pentru oricare din soții unei familii care adoptă un copil. Alte programe se adresează copiilor din familii defavorizate și se referă la stimulentul educațional sub forma tichetelor sociale, indemnizațiile pentru creșterea copiilor cu dizabilități, precum și concediul paternal. Alături de aceste programe, legislativul a avut în vedere un set de măsuri de protecție a locului de muncă pentru persoanele care decid să se ocupe de creșterea și îngrijirea copilului.

Referitor la strategia demografică a României, Ministerul Muncii și Justiției Sociale a răspuns că ”strategia demografică a României nu a fost elaborată” și că ”politica demografică poate fi realizată prin politici sectoriale”.

Deputatul Tîlvăr consideră că este nevoie să se facă mai mult pentru corectarea evoluţiilor demografice, iar elaborarea unei strategii demografice naţionale a devenit o necesitate: „În opinia mea, demografia e indisolubil legată de creșterea economică. Un pachet de legi unitar pentru creșterea natalității și sprijinirea reîntoarcerii românilor din diasporă e absolut necesar. Trebuie să evităm derapajul demografic, depopularea masivă, cu toate implicațiile negative pe termen lung. Responsabilitatea noastră este uriașă, pentru că în joc este viitorul acestei țări”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.