Acasă Externe Agenda Europeana Victor Boștinaru: „Dezinformarea este un instrument de război”

Victor Boștinaru: „Dezinformarea este un instrument de război”

DISTRIBUIȚI

  148535 – 15112018  – Plenul Parlamentului European, reunit în această săptămână la Strasbourg, în prezența Comisarului european responsabil pentru Uniunea securității, Julian King, a găzduit o dezbatere pe tema creșterii rezistenței Uniunii Europene la influența actorilor străini în viitoarea campanie electorală pentru Parlamentul European. În acest context, eurodeputatul PSD Victor Boștinaru, vicepreședintele Grupului S&D pentru politică externă, a pledat pentru un sprijin mai larg din partea statelor membre pentru programul East StratCom, dar și pentru un cadru legal european care să împiedice răspândirea știrilor false pe teritoriul Uniunii.

Conform eurodeputatului Victor Boștinaru: „Sunt convins că am văzut multe forme de atacuri cibernetice și de dezinformare, sponsorizate de unele state, în ultimele alegeri electorale majore: de la criza din Ucraina, voturile privind Brexit și Catalonia, până la alegerile din SUA, Italia și Suedia. În plus, rețelele sociale au accelerat răspândirea știrilor false și ne confruntăm cu un fenomen global, cu un impact politic ridicat. Dar, este important să o spunem: avem de-a face cu instrumente de război! Așadar nu putem decât să ne așteptăm ca acest lucru să se întâmple și în timpul următoarelor alegeri europene.

Rolul platformelor online în proliferarea teoriilor conspirației, a dezinformării și a știrilor false face parte din campania de influență a Kremlinului, cu scopul de a submina valorile și democrațiile occidentale. În alte cazuri, nu este clar de unde provin atacurile, dar sursele par că sunt fie alte țări, fie hackeri care acționează singuri. Domnule comisar, votul din 2019 este semnificativ pentru credința și viitorul nostru! Aceste alegeri sunt atât de importante încât nu este doar o chestiune de a evita subminarea efectivă a votului, ci și de a-l păstra în afara oricăror suspiciuni de fraudă sau interferență.

Toate radarele digitale disponibile ar trebui să se concentreze asupra infrastructurii și sistemelor electorale europene care fac parte din procesul de votare, dar și asupra activității serviciilor de informații externe și în special, a instituțiilor mass-media sponsorizate de statul rus, care funcționează în diferite state membre. Să nu uităm însă și de finanțarea campaniilor electorale, de partidele politice și liderii politici atașați prea mult de Moscova din unele țări. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.