Acasă Externe Agenda Europeana Victor Negrescu: „Am demarat seria de acţiuni prevăzute a fi organizate la...

Victor Negrescu: „Am demarat seria de acţiuni prevăzute a fi organizate la Bruxelles în vederea creşterii profilului european şi vizibilităţii României”

DISTRIBUIȚI

  148428 – 08112018 – Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a efectuat miercuri, 7 noiembrie 2018, o vizită de lucru la Bruxelles.

În cadrul acesteia a avut o întrevedere cu președintele Comitetului Economic și Social European, Luca Jahier, şi a participat la două evenimente publice găzduite de noul sediu al Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană: o masă rotundă cu membrii delegației române în Parlamentul European, respectiv lansarea studiului „Provocări actuale în domeniul securității cibernetice – impact și contribuția României în domeniu”, realizat de Institutul European din România în cadrul proiectului „Studii de Strategie și Politici 2017″.

Discuțiile s-au axat pe evoluția procesului de pregătire privind preluarea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, ministrul delegat trecând în revistă principalele dimensiuni ale agendei de lucru a mandatului pe care ţara noastră îl va exercita, în premieră, în primele şase luni ale anului viitor.

Cei patru piloni tematici care vor sta la baza agendei de lucru a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene vizează „Europa convergenței: creștere, coeziune, competitivitate, conectivitate”, „Europa siguranței”, „Europa, actor global” și „Europa valorilor comune”.

Oficialul român a evidențiat rolul jucat de reprezentanții României din Comitetul Economic și Social European şi membrii Parlamentului European în cadrul procesului de consultare privind tematicile de interes ale Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, dar şi de alţi exponenţi ai mediului sindical, patronal, academic şi asociativ, atât prin propunerile formulate, cât și printr-o participare activă și constantă la dezbaterile din cadrul Forumul „EU-RO 2019″, toate contribuțiile fiind ulterior integrate în procesul de reflecție derulat în vederea fundamentării programului de lucru al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

„Ne dorim ca proiectul Președinției României la Consiliului Uniunii Europene să reunească, sub egida interesului comun, ansamblul decidenţilor politici şi instituţionali, precum şi întreaga societate în ansamblul ei. Ne propunem să fim eficienți, eforturile noastre urmând să se concentreze cu precădere pe avansarea dosarelor care pot aduce rezultate tangibile pentru cetățeni. Contăm în acest sens pe o strânsă cooperare cu membrii români ai Parlamentului European şi pe sprijinul actorilor sociali în promovarea mandatului României la Consiliul Uniunii Europene, având certitudinea că dialogul și colaborarea noastră vor avea o contribuție semnificativă în procesul de redinamziare a dezbaterilor pe teme europene”, a declarat Victor Negrescu.

Ministrul a menţionat totodată că una dintre tematicile de interes pe care România le va promova în primul semestru al anului viitor se referă la cultura securității cibernetice în Uniunea Europeană.

„Într-o lume a digitalizării accelerate, România este interesată să lucreze pe subiectul protejării siguranței cetățenilor în spațiul virtual. Securitatea cibernetică nu mai este o opţiune. Atacurile cibernetice au devenit din ce în ce mai complexe, vizând diverse sectoare de activitate, chiar infrastructuri critice, precum energia, transporturile, sănătatea, astfel încât cibernetică reprezintă o prioritate-cheie pentru viitorul Uniunii Europene. În acest context, dacă România a fost până acum un furnizor de resursă umană competentă în domeniul securității cibernetice, țara noastră poate deveni un exportator de soluții pentru politicile publice care se gândesc astăzi în plan european”, a declarat Victor Negrescu.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.