Acasă Externe Ziua Naţională a României  sărbătorită de românii din Ismail

Ziua Naţională a României  sărbătorită de românii din Ismail

DISTRIBUIȚI

148716 – 28112018 –   Institutul ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni va marca Ziua Națională a României și Centenarul Marii Uniri în Sudul Basarabiei, Ucraina, la , în data de 1 decembrie 2018. Evenimentul va fi organizat cu sprijinul Centrului de Informare al României din cadrul Universității Umaniste de Stat din Ismail.

Printre invitați se află membri ai comunității de români din Basarabia istorică, scriitori, artiști, profesori și studenți de la Universitatea Umanistă de Stat din Ismail.

Astfel, sub genericul ”Ziua Națională a României în Sudul Basarabiei: Uniți în cuget și simțiri”, la Universitatea Umanistă de Stat din Ismail va avea loc un program cultural-artistic care va include o dezbatere pe marginea semnificației datei de 1 Decembrie și a Marii Uniri de la Alba Iulia pentru comunitatea de români din Basarabia istorică, un recital de poezie patriotică susținut de elevi din regiune, și un spectacol de muzică folclorică și dansuri populare, susținut de ansambluri/colective din raioanele Ismail, Reni și Tatarbunar.

Proiectul are drept scop cultivarea sentimentului de apartenență la neamul românesc și al simțului de unitate în rândul etnicilor români din sudul Basarabiei prin organizarea unui eveniment concomitent cu români din întreaga lume, care sărbătoresc Ziua Națională a României și Centenarul Marii Uniri. De asemenea, organizarea evenimentului reprezintă un bun prilej de valorificare și promovare a culturii tradiționale românești în Basarabia istorică.

Institutul desfăşoară proiecte dedicate Zilei Naționale a României și Centenarului Marii Uniri în toate comunităţile istorice românești: ”Ziua Naţională a României în Voievodina”- 28 noiembrie 2018, ”Ziua Națională a României sărbătorită pe Valea Timocului – Serbia”- 1 şi 2 decembrie 2018, ”Ziua Națională a României în Sudul Basarabiei: Uniți în cuget și simțiri”- 1 decembrie 2018, ”Ziua Națională a României în Republica Moldova”- 3 – 5 decembrie 2018.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.