Acasă Externe Agenda Europeana Acordul de Parteneriat Economic UE- Japonia

Acordul de Parteneriat Economic UE- Japonia

Laurențiu Rebega, europarlamentar

DISTRIBUIȚI

 148895 – 14122018 – La sesiunea plenară de săptămâna aceasta a Parlamentului European, ultima din 2018, a fost dezbătută rezoluția privind Acordul de Parteneriat Economic dintre Uniunea Europeană și Japonia. Aceasta a fost adoptată ieri, 12 decembrie 2018, de Parlamentul European cu 474 de voturi în favoare, 152 de voturi împotrivă și 40 de abțineri.

Acordul de Parteneriat Economic UE- Japonia este cel mai larg acord comercial bilateral semnat vreodată de Uniunea Europeană. Momentan firme europene exporta în Japonia bunuri în valoare de peste 58 de miliarde de euro și servicii care ajung la aproximativ 30 de miliarde de euro. Acordul vizează în principal eliminarea barierelor pentru schimburile comerciale ușurând procedurile aferente și eliminând taxe vamale la anumite produse, și  uniformizarea standardelor în materie de schimburi comerciale în concordanță cu standardele UE.

Acest acord este benefic pentru România care deja găzduiește 271 de companii care exportă în prezent bunuri în Japonia, dintre care 66% sunt întreprinderi mici și mijlocii. Principalele bunuri pe care România le exportă în Japonia sunt seifuri, volane, uși și ferestre din PVC și apă minerală și peste 21.000 de locuri de muncă din România depind de relațiile comerciale dintre UE și Japonia.

Acordul de Parteneriat Economic UE – Japonia urmează să fie ratificat de Statele membre ale UE, fiind așteptat ca acesta să intre în forță încă din Februarie 2019

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.