Acasă Cultura/Media Concert la München, cu ocazia Centenarului Marii Uniri şi a Zilei Naționale...

Concert la München, cu ocazia Centenarului Marii Uniri şi a Zilei Naționale a României

DISTRIBUIȚI

148786 – 06122018 –    În ziua de 4 decembrie 2018, Institutul Cultural Român ”Titu Maiorescu” din Berlin a organizat la München, capitala Landului Bavaria, un concert extraordinar, care, alături de omagierea Zilei Naționale, a Centenarului Marii Uniri, s-a constituit de asemenea într-un omagiu adus dirijorului, compozitorului și creatorului de drum în lumea muzicală, Sergiu Celibidache. Protagoniști ai serii au fost membrii Quartetului Bălănescu, sub conducerea violonistului și compozitorului Alexander Bălănescu.

Evenimentul a marcat totodată încheierea Zilelor Culturii Române la München, inaugurate pe 27 octombrie 2018 și organizate de Asociația Culturală Germano-Română GE-FO-RUM din München. Parteneri în realizarea evenimentului de la Filarmonică, alături de ICR Berlin și Asociația Culturală Germano-Română GE-FO-RUM din Bavaria, au fost Municipalitatea orașului München și Ambasada României la Berlin.

Alegerea Filarmonicii din München ca loc de desfăşurare a evenimentului din acest an s-a datorat faptului că Sergiu Celibidache a condus această instituție, în calitate de director general, între anii 1978 – 1996, ridicând orchestra acestei instituţii în categoria elitei orchestrelor din lume.

În deschiderea evenimentului au rostit mesaje și alocuțiuni Brigitte Drodtloff, președinte al GE-FO-RUM Munchen, E.S. Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Berlin, și Claudiu Florian, director al ICR Berlin.

Brigitte Drodtloff a subliniat tradiția pe care au ajuns s-o reprezinte în peisajul cultural din München Zilele Culturii Române, precum și buna colaborare cu autoritățile locale și cu ICR Berlin în realizarea acestora. În alocuțiunea sa, ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, a elogiat personalitatea lui Sergiu Celibidache, iar directorul ICR Berlin, Claudiu Florian, s-a referit la semnificația istorică a Zilei Naționale a României la 100 de ani de la Marea Unire, insistând asupra elementelor culturale și spirituale care au apropiat ulterior cele două țări, România şi Germania, aflate în perioada Primului Război Mondial în tabere opuse.

Punctul culminant al concertului l-a constituit interpretarea, în premieră absolută, a compoziției ”Dear Sergiu”, din ciclul „SoulEtude”, de Alexander Bălănescu, dedicată special, în semn de omagiu, lui Sergiu Celibidache. O piesă având tema exilului, cu trei mișcări fundamentale, ilustrând parcursul în viață, de la copilărie la maturitate, dragoste, spiritualizare și regăsire a contactului cu țara, concomitent cu reafirmarea muzicii tradiționale românești. Concertul a conținut de asemenea o adaptare pentru cvartet de coarde a Rapsodiei nr. 1 de George Enescu, precum și piesa compusă de Alexander Bălănescu „Transrapsodia”, inspirată de Rapsodiile enesciene.

Pe întreaga durată a concertului au fost proiectate trei fotografii iconice ale maestrului, din arhiva familiei, puse la dispoziție de fiul dirijorului, Serge Celibidache.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.