Acasă Externe Agenda Europeana Muzeul Comunicării (Berna), Muzeul Anului 2019

Muzeul Comunicării (Berna), Muzeul Anului 2019

DISTRIBUIȚI

148813 – 07122018 –  Muzeul Comunicării (Berna, Elveția) a fost desemnat de Comisia pentru cultură a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), ca Muzeul Anului 2019, în cadrul unei întâlniri de astăzi, la Paris.

Potrivit reprezentantului Comisiei pentru Premiul Muzeului, Goguadze Nino (Georgia, CE), Muzeul Comunicării este „extrem de interactiv, multisenzorial, participativ, accesibil, distractiv, deschis și democratic. Este, de asemenea, un loc de experimentare privind interacțiunile, relațiile și procesele sociale. Abordează aspecte emergente legate de comunicarea de astăzi, cum ar fi valoarea adevărului, impactul minciunii, intimitatea, pirateria datelor confidențiale, înțelegerea și comunicarea – sau absența – într-o societate a diversității culturale, a problemei „memoriei”, de la comprimatele de lut milenar la „norii” efemerului contemporan.

Muzeul încurajează și explorează posibilitățile de producere a conținutului participativ și a proiectat un dispozitiv „comunicator” extrem de inovator pentru a facilita interacțiunile dintre vizitatori și interacționa cu ei. Informațiile rezultate sunt apoi compilate în diferite formate (scris, audio, video …), studiate de personalul muzeului și utilizate în activități sau instalații viitoare.

Potrivit doamnei Goguadze, acest muzeu „se distinge în mod clar de modul în care încurajează vizitatorii să reflecteze critic asupra lumii contemporane și diferitele implicații ale noilor tehnologii și noi forme de comunicare.“

Începând din 1977, Consiliului Europei acordă anual Premiul Muzeului European al Anului unui  muzeu care a avut o contribuție semnificativă la cunoașterea patrimoniului cultural european, respectarea drepturilor omului și a democrației, promovarea legăturilor între prin depășirea barierelor sociale și politice, extinderea cunoștințelor și înțelegerii problemelor sociale contemporane și explorarea ideilor de cetățenie democratică.

Muzeul premiat primește o statuetă de bronz de Joan Miró, pe care o deține timp de un an, precum și o diplomă.

Premiul este acordat pe baza a trei propuneri făcute de juriul Forumului European al Muzeului și face parte din Premiul Muzeului European al Anului.

Premiul a mai fost acordat Muzeului Copilăriei din timpul războiului din Sarajevo, Bosnia și Herțegovina (2018),  Centrului Caraibe de expresii și memoria traficului și a sclaviei în Guadelupa, Franța (2017) și Centrului European de Solidaritate în Gdansk, Polonia (2016).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.