Acasă Politic România sprijină accelerarea procesului de aderare a Serbiei și Muntenegrului la UE

România sprijină accelerarea procesului de aderare a Serbiei și Muntenegrului la UE

DISTRIBUIȚI

148873 – 13122018 –  Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a avut la 12 decembrie 2018 o întrevedere cu reprezentanți ai Comisiilor de politică externă din Adunările Naționale ale Bulgariei și Serbiei, prezenți la București la cea de-a treia reuniune în acest format trilateral pe dimensiunea parlamentară.

Agenda discuțiilor a inclus prioritățile Președinției române a Consiliului Uniunii Europene, cu accent pe perspectiva europeană a statelor din Balcanii de Vest, cooperarea regională și proiectele de interconectare.

Ministrul român a salutat cooperarea excelentă dintre România, Bulgaria şi Serbia în plan parlamentar, complementară dialogului la nivel executiv, inclusiv la nivel înalt, în format cvadrilateral, cu participarea Greciei. Oficialul român a punctat relevanța diplomației parlamentare pentru corelarea obiectivelor în domeniul afacerilor externe și de securitate cu așteptările și interesele cetățenilor.

Teodor Meleșcanu a menționat prioritățile României pentru mandatul Președinției Consiliului UE,  cu accent asupra agendei externe și consolidării rolului global al UE, prin capacitarea acesteia de a-și susține eficient interesele în vecinătate. În context, ministrul Meleșcanu a subliniat susținerea pentru politica de extindere a UE în Balcanii de Vest, conform meritelor proprii ale statelor din regiune în îndeplinirea criteriilor de aderare. Concret, a subliniat sprijinul pentru accelerarea procesului de aderare a Serbiei și Muntenegrului la UE și inițierea negocierilor cu Republica Macedonia și Albania, în baza eforturilor acestora în îndeplinirea angajamentelor asumate în relația cu UE.

Şeful diplomaţiei române a evidențiat, totodată, importanţa cooperării regionale pentru promovarea obiectivelor de aderare a statelor din Balcanii de Vest la UE și proiectelor de interconectare, să contribuie la crearea unei zone cu perspective de creștere economică pe termen lung. A punctat interesul pentru valorificarea forurilor de cooperare regională în interesul economic-sectorial al celor trei țări și utilizarea lor drept platforme pentru un dialog aprofundat și pentru avansarea obiectivelor comune.

Delegațiile parlamentare au exprimat interes pentru menţinerea unui dialog constant cu România, în sprijinul aprofundării cooperării între cele trei state și al promovării intereselor comune. Șefii delegațiilor parlamentare din Bulgaria și Serbia au apreciat relevanța obiectivelor României în contextul viitoarei Președinții a Consiliului UE pentru interesele comune la nivel european și regional. Au exprimat sprijin pentru acțiunea comună în asigurarea continuității procesului de extindere și susținerii statelor partenere. 

În perioada 11-13 decembrie 2018 are loc, la Bucureşti, cea de-a treia reuniune trilaterală a Comisiilor pentru politică externă din Senatul României, Adunarea Națională a Republicii Bulgaria și Adunarea Națională a Republicii Serbia. Reuniunea din acest an, a treia de la crearea formatului, s-a focalizat asupra rolului educației în gestionarea riscurilor de securitate națională, precum și combaterea terorismului și reducerea vulnerabilităților în mediul digital.

Dimensiunea parlamentară a formatului trilateral de consultări completează acţiunile guvernamentale, având ca scop consolidarea rolului diplomaţiei parlamentare în promovarea intereselor de securitate comune ale celor trei ţări. România, Bulgaria și Serbia au cooperat,inclusiv la nivel parlamentar, în planul trilateral iniţiat la nivel de premieri, cunoscut şi sub denumirea „Grupul de la Craiova”. Formatul facilitează armonizarea poziţiilor naţionale şi identificarea unor noi oportunităţi de coordonare şi cooperare la nivel regional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.