Acasă Politic Românii din Norvegia, ”cei mai buni ambasadori ai României” 

Românii din Norvegia, ”cei mai buni ambasadori ai României” 

DISTRIBUIȚI

148748 – 04122018 –   Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a avut consultări cu omologul din Regatul Norvegiei, Ine Marie Eriksen Søreide, în cadrul vizitei oficiale pe care aceasta o efectuează la București.

Vizita are loc într-un cadru general pozitiv al dialogului româno-norvegian și confirmă nivelul ascendent al relațiilor diplomatice, inclusiv în contextul deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019.

Au fost discutate perspectivele relațiilor bilaterale, aspecte legate de prioritățile Președinției române a Consiliului Uniunii Europene, cooperarea în domeniul securității (format NATO și PESCO), situația de securitate la Marea Neagră, relația transatlantică, Balcanii de Vest, Parteneriatul Estic.

Interlocutorii au relevat nivelul foarte bun al relațiilor bilaterale și al dialogului la nivelul celor două ministere ale afacerilor externe. Totodată, șeful diplomației române a salutat evoluția relațiilor economice dintre cele două ţări, marcată de creșterea volumului schimburilor comerciale bilaterale. Astfel, schimburile comerciale ale României cu Norvegia au ajuns la peste 423 milioane euro, soldul fiind de peste 300 milioane euro în favoarea României. A fost exprimată dorința extinderii cooperării economice, prin identificarea de noi oportunități din perspectiva încurajării investițiilor reciproce în cele două state.

Partea română a prezentat prioritățile viitoarei Președinții a României a Consiliului Uniunii Europene, cu accent pe prioritățile de politică externă. În acest context, a evidențiat importanța pe care România o va acorda Balcanilor de Vest și continuării politicii de extindere a UE în această regiune. Ministrul Teodor Meleșcanu a arătat că succesiunea de președinții ale Consiliului Uniunii Europene care au considerat Balcanii de Vest ca fiind o prioritate reprezintă o fereastră de oportunitate pe care regiunea trebuie să o valorifice și a precizat că de o atenție similară va beneficia și Parteneriatul Estic, aniversarea a 10 ani de existență a acestuia urmând să aibă loc în timpul Președinției României a Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019.

Discuțiile au reliefat abordări și evaluări similare în ceea ce privește cooperarea în cadrul NATO, referitoare la importanța deosebită a relației transatlantice pentru securitatea Europei, precum și cu privire la provocările actuale de securitate în Marea Neagră și în zona arctică.

Ambele părți au salutat prezența comunității românești din Norvegia. În acest sens, ministrul Afacerilor Externe al Regatului Norvegiei a subliniat în mod special rolul pe care comunitatea românească îl are în societatea norvegiană și buna integrare a acesteia, membrii acestei comunități fiind, conform demnitarului norvegian, ”cei mai buni ambasadori ai României”.

Șeful diplomației române a exprimat aprecierea față de contribuția norvegiană la reducerea disparităților economice și sociale în cadrul Uniunii Europene, contribuție prin care România beneficiază de 502,5 milioane euro în perioada 2014-2021, în creștere față de perioada anterioară (2009-2014), când a beneficiat de 306 milioane euro. Din această contribuție s-au finanțat  proiecte în domeniile: sănătate, copii și tineri în situații de risc, patrimoniu cultural, justiție, servicii corecționale, violență domestică, afaceri interne, societate civilă, mediu, energie regenerabilă și eficiență energetică, inovare, cercetare, burse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.