Acasă Politic 100 de ani de relații diplomatice România – Polonia: Cadou simbolic din...

100 de ani de relații diplomatice România – Polonia: Cadou simbolic din partea României – 100.000 de file referitoare la Polonia

DISTRIBUIȚI

149064 – 10012019 – Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a avut miercuri, 9 ianuarie 2019, o întrevedere cu ministrul afacerilor externe al Republicii Polone, Jacek Czaputowicz, care a efectuat o vizită la București.

Vizita înaltului oficial de la Varșovia a constituit un prilej pentru trecerea în revistă a stadiului îndeplinirii obiectivelor comune la nivel bilateral, regional, european și multilateral și fixarea principalelor repere ale conlucrării româno-polone pe termen scurt și mediu, inclusiv din perspectiva oportunităților oferite de exercitarea de către România a președinției Consiliului UE și tripla aniversare din 2019: un secol de la stabilirea legăturilor diplomatice româno-poloneze, 30 de ani de la prăbușirea dictaturii comuniste și un deceniu de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre România și Polonia, informează MAE.

”Evocând tendințele pozitive înregistrate pe palierul schimburilor comerciale și al fluxurilor de investiții dintre cele două țări, ministrul Teodor Meleșcanu s-a pronunțat în favoarea intensificării substanțiale a interacțiunii economice româno-polone. A pledat, totodată, pentru continuarea cooperării foarte bune în domeniul securității, edificate în baza parteneriatului strategic bilateral, potențate de dialogul strategic structurat româno-polon și manifestat în diverse contexte și formate. Pe fondul exercitării de către România a Președinției Consiliului UE, Teodor Meleșcanu și Jacek Czaputowicz au avut un amplu schimb de vederi cu privire la dosarele relevante de pe agenda europeană. Discuțiile au relevat o serie de similitudini de poziții pe o serie de subiecte precum: Cadrul Financiar Multianual, perspectiva europeană a Balcanilor de Vest și politica de extindere a Uniunii, Parteneriatul Estic și parcursul european al Republicii Moldova. Ministrul român a exprimat interesul României pentru o relație transatlantică puternică. A mulțumit pentru aportul semnificativ al Poloniei în implementarea prezenței aliate avansate în România şi în regiunea Mării Negre. În acest context, a fost discutată situația de securitate din zonă, inclusiv din perspectiva evoluțiilor din Ucraina. Oficialul român a accentuat asupra necesității capitalizării valorii adăugate generate de Formatul Bucureşti în promovarea obiectivelor comune ale statelor participante aferente NATO şi apărării europene. A făcut cunoscut că țara noastră este deschisă colaborării la ONU cu Polonia, pe durata mandatului acesteia din urmă de membru nepermanent al Consiliului de Securitate. Momentul celebrării, în 2019, a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Polonia, a fost marcat simbolic prin înmânarea, de către ministrul Meleșcanu omologului polonez, a unei copii digitalizate a 294 de dosare de arhivă însumând peste 100.000 de file, referitoare la Polonia. Documentele acoperă perioada 1918-1947, referindu-se la relațiile bilaterale, politica internă și externă poloneză din perioada dintre cele două Războaie Mondiale, ajutorul acordat de România Poloniei după 1939, situația refugiaților polonezi din România, precum și la exilul polonez din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și la reglementarea păcii”, se arată într-un comunicat de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.