Acasă Politic Meleșcanu: Parteneriatul cu NATO pe dimensiunea comunicării strategice trebuie continuat și consolidat

Meleșcanu: Parteneriatul cu NATO pe dimensiunea comunicării strategice trebuie continuat și consolidat

DISTRIBUIȚI

149176 – 22012019 –  Ministrul Teodor Meleşcanu a participat luni, 21 ianuarie 2019, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles. În cadrul reuniunii prezidate de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/ÎR, Federica Mogherini, au fost abordate subiecte de actualitate de pe agenda europeană, precum combaterea dezinformării, cooperarea UE – Liga Statelor Arabe și relația UE – Asociația Națiunilor Sud-Est Asiatice.

În cadrul reuniunii, ministrul Afacerilor Externe român a prezentat omologilor principalele teme aflate în atenția României pe durata mandatului de Președinție a Consiliului UE, inclusiv pe cele din domeniul politicii externe și de securitate, în care președinția acționează în sprijinul Înaltului Reprezentant.

Discuțiile pe tema combaterii dezinformării s-au concentrat asupra implementării operative pe dimensiunea externă a Planului de acțiune al UE împotriva dezinformării, în baza Concluziilor Consiliului European din decembrie 2018.

Demnitarul român a reiterat sprijinul ferm pentru convenirea măsurilor concrete pentru operaționalizarea Planului și asigurarea unei cât mai eficiente împărțiri a responsabilității la nivelul structurilor implicate, inclusiv pentru promovarea mesajelor și politicilor UE în statele vecine ale UE. A susținut intensificarea eforturilor de comunicare strategică, în special prin întărirea echipelor de comunicare strategică și punerea în funcțiune a mecanismelor de avertizare timpurie. A punctat, totodată, că parteneriatul cu NATO pe dimensiunea comunicării strategice trebuie continuat și consolidat. Ministrul Teodor Meleșcanu a pledat pentru organizarea unor campanii UE de conștientizare pentru cetățenii europeni cu privire la alegerea surselor corecte de informare. De asemenea, a susținut necesitatea avertizării reprezentanților mass-media și a opiniei publice despre efectele negative ale dezinformării, în statele membre UE și în vecinătate.

Ministrul român a reiterat interesul României de a aborda de o manieră integrată triunghiul reziliență-amenințări hibride-comunicare strategică, cu asigurarea conexiunilor transversale între diferite arii ale Strategiei Globale a UE. A menționat, în context, că Președinția română a Consiliului UE va organiza la București o conferință cu tema Facing Hybrid Threats through Consolidated Resilience and Enhanced StratCom, în perioada 28 februarie – 1 martie 2019.

În cadrul discuției privind cooperarea UE – Liga Statelor Arabe/LSA, ministrul român al afacerilor externe a exprimat sprijinul pentru organizarea Summit-ului UE-LSA, programat a se desfășura în Egipt, în perioada 24-25 februarie 2019, precum și pentru reuniunea ministerială pregătitoare, din 4 februarie 2019, de la Bruxelles.

Totodată, a reiterat disponibilitatea României de a continua să acționeze pentru consolidarea relațiilor dintre UE și LSA, îndeosebi pe durata deținerii Președinției Consiliului UE, având în vedere că țara noastră a susținut constant poziții de soluționare politică a conflictelor din regiune, precum și de intensificare a eforturilor de promovare a păcii și a securității în regiune.

Teodor Meleșcanu a insistat asupra existenței unui potențial considerabil al dezvoltării cooperării între UE și statele membre ale LSA în multe domenii, context în care este necesară menținerea unui dialog constant și regulat la toate nivelurile.

Reuniunea CAE a prilejuit și o discuție pregătitoare pentru reuniunea ministerială UE – Asociația Națiunilor Sud-Est Asiatice/ASEAN, organizată în aceeași zi.

Ministrul Teodor Meleșcanu a exprimat susținerea fermă pentru aprofundarea relațiilor dintre UE și ASEAN în toate domeniile de interes comun și realizarea unui parteneriat strategic de substanță, care să constituie un instrument puternic de abordare eficientă a provocărilor globale. A subliniat totodată necesitatea ca UE să continue demersurile în vederea participării la forumurile pe teme de securitate conduse de ASEAN, reflectând astfel nivelul angajamentului european și rolul de actor global al UE. A susținut unitatea la nivelul UE în abordarea temei conectivității în discuțiile cu țările ASEAN în conformitate cu Strategia UE pentru conectivitatea dintre Europa și Asia, în ideea promovării unor proiecte durabile și sustenabile din punct de vedere al mediului, economic, social și fiscal.

Discuțiile de la CAE au evidențiat ASEAN ca factor cheie de stabilitate într-un context regional complex, fiind subliniată importanța organizației pentru securitatea și prosperitatea din zona Asia-Pacific.

Consiliul a adoptat Concluzii privind UE-ASEAN, respectiv Nicaragua.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.