Acasă Politic Reuniunea informală a miniștrilor de externe ai statelor membre ale Uniunii Europene...

Reuniunea informală a miniștrilor de externe ai statelor membre ale Uniunii Europene (Gymnich) la Bucureşti

DISTRIBUIȚI

  149283 – 31012019 –          În perioada 31 ianuarie – 1 februarie 2019, miniștrii afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene vor participa la o reuniune informală (Gymnich) la București, la invitația comună adresată de către ministrul român al afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Federica Mogherini.

            Printre subiectele care vor fi abordate se află teme de actualitate ale agendei precum Parteneriatul Estic (PaE), Venezuela, Siria şi China. De asemenea, miniştrii afacerilor externe europeni vor avea o sesiune comună de lucru cu miniştrii afacerilor externe din statele candidate la aderarea la Uniunea Europeană (Albania, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Muntenegru, Serbia, Turcia).

            Conform cutumei,  este invitat să participe la reuniune şi preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Parlamentului European, David McAllister.

            Reuniunea informală a miniștrilor de externe (cunoscută drept „Gymnich”) se desfăşoară bi-anual, este găzduită de statul care deţine Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene și prezidată de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate.

            Cu acest prilej, sunt discutate subiecte importante de pe agenda internaţională şi de interes pentru UE, a căror listă este stabilită de Înaltul Reprezentant în consultare cu statul gazdă. Spre deosebire de reuniunile Consiliului Afaceri Externe, la discuţiile în format Gymnich nu se adoptă Concluzii şi nici alte documente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.