Acasă Economie Banchetul de Centenar, la nota de plată: Cine, cu ce și din...

Banchetul de Centenar, la nota de plată: Cine, cu ce și din banii cui a hrănit această țară foarte bogată

DISTRIBUIȚI

149468 – 18022019 –    Problema cea mare nu e neapărat deficitul comercial istoric înregistrat în 2018 – adică 15,2 miliarde de euro: ci aceea că 2 miliarde de euro deficit a venit de la mâncare. Poate nici asta n-ar fi cea mai mare problemă:    ci aceea că n-am făcut deficit importând icre de Manciuria sau muguri ai unei plante pe care de dispariție; deficitul comercial ne vine de la lapte, carne, legume și fructe – da, 2 miliarde de euro deficit.

Și poate nici asta n-ar fi un capăt de țară, dacă am exporta tehnologie de vârf: problema e că deficitul comercial la mâncare a înghițit integral excedentul de la cea mai de vârf industrie a noastră: de la industria auto.

Analiza de mai jos e, de fapt sinteza sumară a unor fragmente din cele 7 articole apărute în publicația Cronicile Curs de Guvernare, care abordează din toate unghiurile tristul adevăr al situație din acest moment:

Cum a ajuns această țară, aflată pe locul 2 în UE ca avantaje comparative ale agriculturii, să împrumute bani din exterior pentru a-i consuma aici – adică a-i trimite la loc tot în exterior sub formă de importuri din Ungaria și Polonia.

La final, fostul comisar european pe Agricultură, Dacian Cioloș, care le-a văzut pe toate din poziția de negociator al PAC – explică și problema: cum de această țară foarte bogată a susținut locurile de muncă din Ungaria și Polonia, într-un an în care, la mare sărbătoare, au sfârâit grătarele pe tot cuprinsul patriei. – citiți pe Cursdeguvernare.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.