Acasă Opinii/Analize Bătălia pentru Kovesi 

Bătălia pentru Kovesi 

DISTRIBUIȚI
foto:facebook.com

149457 – 15022019 –   Opoziția guvernului pentru numirea fostului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, în poziția de șef al recent-înființatului Parchet European nu mai este de mult o afacere internă. De fapt, în pofida preferinței PSD pentru liniște și armonie, posibila desemnare a celei care a coordonat anchetarea atâtor lideri ai partidului pe o poziție de vârf în justiția europeană a forțat coaliția să facă exact ceea ce a reproșat de atâtea ori oponenților politici și președintelui Klaus Iohannis. PSD și ALDE au exportat scandalul în UE.

Iar anunțul anchetării Laurei Codruța Kovesi de către o nou-înființată secție pentru investigarea magistraților, care a fost privită încă de la început ca o unealtă de control al justiției aflată în mâna politicului, nu a făcut decât să pună paie pe foc.

Astfel că șansele lui Kovesi de a fi desemnată pare că au crescut, în loc să scadă, chiar dacă acuzele ce i se aduc sunt deosebit de grave – abuz în serviciu, luare de mită și mărturie mincinoasă.

Dar insistența reprezentanților României de a o discredita pe fosta șefă a DNA – fie că vorbim de chiar ministrul care i-a cerut demisia și a anunțat că va scrie o scrisoare a omologilor săi pentru a le cere să nu o aleagă, fie că vorbim de eurodeputatul PSD care le-a scris o scrisoare colegilor săi din Parlamentul European în care o acuză de nenumărate abuzuri – pare că i-au întărit poziția.

”În mod evident, Guvernul român este nemulțumit de candidatura lui Kovesi și ar dori ca acesta să eșueze”, a spus eurodeputata olandeză Judith Sargentini, membră în Comisia LIBE a Parlamentului European, care îi va audia pe candidaţii la şefia Parchetului European.

Chiar și Comisia Europeană a reacționat: amintind că nu are un rol în procesul de selecție, purtătorul de cuvânt al CE a spus că ”este crucial ca toți candidații, selectați de un comitet independent, să fie tratați corect în acest proces”. Margaritis Schinas a punctat apoi: „în ce privește independența justiției în România, am arătat clar în repetate rânduri … că e de importanță crucială existența unei justiții independente și profesioniste”.

Iar președintele Klaus Iohannis, un susținător al lui Kovesi, a solicitat Secției de investigare a infracțiunilor din justiție ”corectitudine maximă, respectarea cu strictețe a legii și clarificarea rapidă a situației în ceea ce privește dosarul deschis pe numele doamnei Laura Codruța Kövesi”. Mai mult, Iohannis a amintit că s-a opus înființării unui astfel de organism, care a fost criticat și de către Comisia de la Veneția, Comisia Europeană și GRECO, adăugând că secția „nu trebuie sub nicio formă să fie un instrument politic de anchetă și intimidare a magistraților și procurorilor”. În schimb, unii membri PSD deja vorbesc de ”acuzatul” Laura Codruța Kovesi.

Cumva, în tot acest zgomot, la Bruxelles, profesioniștii din Delegația română reușesc să obțină și rezultate concrete. Mai multe dosare importante au avansat zilele acestea, în negocierile mediate de Președinția română a Consiliului UE. Astfel, a fost realizat un acord provizoriu privind înființarea unei Autorități europene pentru muncă, iar legislația privind drepturile de autor pare tot mai aproape de intrarea în vigoare cu toată opoziția giganților Internetului.

Și Parlamentul European a fost ocupat în aceste zile. Pe lângă negocierile cu Consiliul, eurodeputații au vorbit în această săptămână de utilizarea canabisului în scop medical, dar și de atacurile cibernetice, în perspectiva alegerilor europene. În plus, Parlamentul de la Strasbourg a votat joi și o rezoluţie referitoare la dreptul de a protesta pașnic și la folosirea proporțională a forței, după discuțiile privind intervenția jandarmeriei în 10 august, dar și incidentele din Paris, de la protestele Vestelor Galbene.

În acest timp, la București, parlamentarii sunt ocupați cu bugetul, dar mai ajung să voteze și din greșeală. – sursa: EurActiv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.