Acasă Social CNS Cartel ALFA solicită trimiterea Corpului de Control al Prim-Ministrului la Muzeul...

CNS Cartel ALFA solicită trimiterea Corpului de Control al Prim-Ministrului la Muzeul Național de Istorie a României

DISTRIBUIȚI

               149495 – 19022019 –   Într-o scrisoare deschisă, CNS Cartel ALFA solicită trimiterea Corpului de Control al Prim-Ministrului la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) pentru ”verificarea gravelor abuzuri semnalate în cadrul acestei instituții publice”.

De asemenea, CNS Cartel ALFA solicită punctul de vedere oficial al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale referitor la situația personalului din MNIR și a memoriilor depuse, precum și măsuri concrete pentru normalizarea relațiilor de muncă din cadrul acestei instituții de anvergură națională și internațională.

”Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), instituție ce ar fi trebuit să fie emblematică în peisajul cultural național, a devenit un caz clasic de derapaj managerial cu consecințe grave asupra climatului de muncă. De ani buni, în numeroase memorii, petiții și scrisori deschise adresate Ministerului Culturii și Identității Naționale, rămase fără răspuns și efect, o parte reprezentativă a corpului de specialiști ai acestei instituții (membri ai Sindicatului Lucrătorilor din MNIR, afiliat la CNS Cartel ALFA) au semnalat o serie de nereguli cu privire la nerespectarea regimului achizițiilor bunurilor de patrimoniu și nerespectarea prevederilor ordonanței 26/2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice.

Aceste acțiuni legitime ale angajaților au avut drept consecințe presiuni, tratamente discriminatorii și acțiuni de intimidare și hărțuire a salariaților (în special a celor care au semnat memoriile). Acest mod defectuos, după opinia noastră, de aplicare a managementului este principalul responsabil pentru exodul de specialiști și de personal auxiliar. În ultimii ani, au părăsit muzeul angajați din secțiile Arheologie, Istorie, Numismatică, Patrimoniu, Relații Publice și Muzeul Filatelic, precum și din compartimentele Achiziții Publice, Contabilitate, Juridic și Tehnic. În urma demisiilor, MNIR a rămas fără arheozoolog, fără antropolog, fără arhitect, fără specialist pentru epocă dacică, iar grupul de specialiști pentru preistorie s-a redus dramatic.

Sub pretextul proiectului Noul MNIR (a cărui demarare a fost ratată și amânată până la un termen nedefinit), domnul Ernest Oberländer-Târnoveanu, actualul manager, a interzis participarea specialiștilor la cercetări arheologice preventive şi de salvare, dar și la competiții de proiecte sau grant-uri finanţate de Ministerul Cercetării sau din alte fonduri, toate contribuind semnificativ la bugetul de venituri proprii al MNIR, așa cum se arată in memoriile inaintate de specialiști. În schimb, din 2016, când consilierul juridic angajat și-a dat demisia, MNIR nu a mai scos la concurs postul de consilier juridic, însă numărul contractelor cu caracter juridic a crescut considerabil, la fel și dimensiunea facturilor. Multe cheltuieli de acest fel (de multe ori prilejuite de acțiuni în instanță împotriva angajaților) lasă impresia conflictului de interese, astfel că starea de neînțelegere perpetuă promovată în muzeu a devenit o importantă sursă de venit pentru terți.

In acest context, vineri 15 februarie 2019, acest tip de management a culminat cu o acțiune de hărțuire profesională fără precedent, prin care un specialist al muzeului a fost amenințat cu plângerea penală și cu detașarea la Alba Iulia, în condițiile în care nici nu există o solicitare de acest fel din partea Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia. Este un exercițiu de intimidare al managerului și avocatului plătit din bani publici să apere interesele instituției (sau, mai curând, ale managerului acesteia).

În concluzie, vă solicităm un punct de vedere oficial al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale referitor la situația personalului din MNIR și a memoriilor depuse de către aceștia, precum și măsuri concrete pentru normalizarea relațiilor de muncă din cadrul acestei instituții de anvergură națională și internațională”, se arată în scrisoarea semnată de Bogdan Iuliu Hossu, președintele CNS Cartel ALFA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.