Acasă Externe Conferință internațională pe tema migrației

Conferință internațională pe tema migrației

DISTRIBUIȚI
foto: facebook.com/carmendanMAI

 149505 – 20022019 –   Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a participat la deschiderea Conferinței ministeriale Procesul Budapesta, eveniment desfășurat la Istanbul, Turcia. Întrunirea a reunit reprezentanți din peste 50 de state europene, țări din zona asiatică, precum și organizații regionale, europene și internaționale.

Conferința a reprezentat o oportunitate pentru a analiza tendințele privind migrația și mecanismele de gestionare a fluxurilor migratorii din statele situate pe „ruta mătăsii”, respectiv Afganistan, Iran, Pakistan, Bangladesh.

La eveniment a fost prezent, în calitate de gazdă, președintele Republicii Turcia Recep Tayyip Erdogan, comisarul european pentru Migrație și Afaceri Interne, Dimitris Avramopoulos, și alți miniștri de interne din UE și statele participante la acest mecanism.

În marja acestei reuniuni, ministrul Carmen Dan a avut o întrevedere cu ministrul de interne turc, Suleyman Soylu, ocazie cu care au fost discutate aspecte privind cooperarea bilaterală, dar și subiecte care privesc teme aflate în atenția Uniunii Europene, cum ar fi migrația.

La întâlnirea cu ministrul de interne turc, oficialul român a apreciat eforturile depuse de Turcia în gestionarea crizei migrației, în condițiile în care această țară găzduiește peste 4 milioane de refugiați. De asemenea, a subliniat faptul că România și Turcia cooperează foarte bine în ceea ce privește prevenirea și combaterea migrației ilegale la Marea Neagră.

Ministrul Carmen Dan a reiterat sprijinul pentru drumul european al Turciei, considerând că o relație puternică și dinamică între UE și Turcia este una de interes reciproc.

Cei doi miniștri au abordat și subiecte ale colaborării dintre cele două ministere de interne, român și turc, convenind să dezvolte noi instrumente de cooperare în domeniul situațiilor de urgență și al pregătirii forțelor de aplicare a legii. Cu această ocazie ministrul Carmen Dan a lansat o invitație omologului turc de a vizita ministerul de interne român în perioada următoare.

Ultimul contact dintre cele două state, la nivel de ministru, a avut loc în decembrie 2015 la București.

Procesul Budapesta este un forum consultativ, având drept obiectiv dezvoltarea unor sisteme cuprinzătoare şi sustenabile în vederea gestionării fenomenului migraţionist. Scopul Procesului este de a face schimb de informaţii şi bune practici privind migraţia legală şi ilegală, azil, vize, managementul frontierelor, traficul de fiinţe umane, readmisie, returnare etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.