Acasă Externe Agenda Europeana Conferința: ”Lupta împotriva antisemitismului: o abordare comună pentru o mai bună protecție...

Conferința: ”Lupta împotriva antisemitismului: o abordare comună pentru o mai bună protecție a comunităților evreiești din Europa- de la politici la acțiuni”

DISTRIBUIȚI

  149371 – 07022019 –  Prim-ministrul Viorica Dăncilă a deschis astăzi, la Bruxelles, lucrările Conferinței ”Lupta împotriva antisemitismului: o abordare comună pentru o mai bună protecție a comunităților evreiești din Europa- de la politici la acțiuni”.

Evenimentul este organizat de către România sub egida Președinției române a Consiliului UE și are ca obiectiv promovarea de dezbateri între membrii comunităților evreiești din Europa și reprezentanții instituțiilor europene pe tema combaterii antisemitismului.

Conferinta a fost inaugurată de doamna Viorica Dancila, prim-ministrul României, împreună cu Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei Europene, și Heinz Becker, presedintele grupului de lucru privind antisemitismul din Parlamentul European.

În panelul de deschidere au luat cuvântul, de asemenea, ambasadorul Ronald Lauder, președintele Congresului Mondial al Evreilor, Raya Kalenova, vicepreședintele executiv și CEO al Congresului European al Evreilor, David Harris, CEO al Comitetului Evreiesc American și Daniel Mariaschin, CEO și vicepreședinte executiv al organizației B’nai B’rith. Totodată, domnul Isaac Herzog a avut o intervenție live, prin satelit.

În alocuțiunea sa, prim-ministrul român a amintit că prioritățile României la Președinția Consiliului UE includ, în cel de-al patrulea pilon, Europa valorilor comune, teme legate de combaterea rasismului, intoleranței, xenofobiei, populismului, antisemitismului și descurajarea discursului bazat pe ură.

Astfel, în contextul european curent, marcat de creșterea îngrijorătoare a antisemitismului, promovarea unui schimb de opinii, consultarea permanentă a comunităților evreiești, precum și implicarea acestora în măsurile luate sunt vitale pentru elaborarea unor soluții eficiente de combatere a fenomenului.

            “În ciuda tuturor instrumentelor și inițiativelor existente, antisemitismul constituie o problemă în creștere în societățile europene. Astfel de evoluții îngrijorătoare necesită un răspuns neechivoc și hotărât atât din partea forurilor europene, cât și din partea statelor-membre UE”, a amintit premierul în discursul său.

Evenimentul s-a bucurat de prezența înalților reprezentanți ai Parlamentului European, a europarlamentarilor români și din celelalte state membre ale Uniunii Europene, membri ai Comisiei Europene și ai comunităților evreiești din România (membri ai Federației Comunităților Evreilor din România), dar și din alte state precum SUA, Franța, Germania, Bulgaria, Suedia, Republica Cehă, Marea Britanie, Italia, din Balcanii de Vest. De asemenea, printre participanți s-au numărat membri ai corpului diplomatic și reprezentanți ai asociațiilor de studenți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.