Acasă Economie Consultări între ministrul Apărării Naționale și ministrul Economiei

Consultări între ministrul Apărării Naționale și ministrul Economiei

DISTRIBUIȚI

  149578 – 27022019  –  Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, și ministrul Economiei, Niculae Bădălău, au avut, marți, 26 februarie, o întâlnire de lucru, la sediul M.Ap.N. Tema principală a discuțiilor a fost axată pe identificarea soluțiilor pragmatice pentru integrarea  industriei naționale de apărare în derularea programelor majore de înzestrare ale Armatei României. Ministrul Apărării Naționale a prezentat o sinteză a programelor majore de înzestrare aflate în derulare sau în fazele finale de planificare.

            ”Nivelul de alocare de două procente din PIB, asumat de Guvernul României pentru cel puțin 10 ani, a pus punct unei lungi perioade de subfinanțare a Armatei și a permis inițierea unor programe majore de înzestrare, la un nivel fără precedent după 1990. Toate acestea reprezintă oportunități importante pentru economia României, în general, și industria de apărare, în special, pentru că majoritatea programelor de achiziții pornesc de la premisa, care este, de fapt, condiție esențială în procedura de achiziție, ca producția noilor echipamente să fie integrată în cea mai mare măsură posibil în România,” a declarat ministrul Gabriel Leș.

            ”Urmărim ca, prin valorificarea condițiilor de off-set, să contribuim, prin crearea centrelor de mentenanță, de exemplu, la retehnologizarea unor importante unități de profil din industria națională  sau crearea altora noi, care să ne permită derularea operațiunilor de mentenanță pe toată durata de exploatare a echipamentelor pe teritoriul României, ceea ce va însemna crearea unui număr important de locuri de muncă de înaltă calificare,” a adăugat Gabriel Leș.

            Ministrul Niculae Bădălău a trecut în revistă principalele proiecte ale Ministerului Economiei pe segmentul investițiilor în industria de apărare și a solicitat din partea M.Ap.N. sprijin în definirea unor criterii cât mai precise referitoare la nevoile de înzestrare, astfel încât industria națională de apărare să poată dezvolta produse competitive, adaptate cerințelor tehnologice și operaționale reale ale armatei noastre.

            ”Armata României trebuie să fie principalul beneficiar al industriei naționale de apărare, iar produsele noastre trebuie să îndeplinească toate criteriile de performanță cerute de militari. Aceasta este premisa de la care pornim în planificarea fiecărei investiții în industria românească de apărare. Relansarea acestei industrii, cândva fanionul întregii economii, se va face prin investiții în cele mai noi și performante tehnologii de producție, ceea ce ne va permite nu doar să asigurăm echipamente pentru Armata României ci și să exportăm tehnologii de ultimă generație produse în țara noastră”, a arătat Niculae Bădălău.

            Cei doi miniștri au convenit stabilirea unui format permanent de consultări interministeriale, la nivel de experți, cu întâlniri bilunare, cu misiunea de a identifica nevoile de armonizare legislativă în domeniu, direcțiile de dezvoltare economică în domeniul producției și al mentenaței, precum și corelarea perspectivelor de implementare pe termen mediu și lung a programelor de înzestrare cu posibilitățile de integrare a producției și mentenanței în industria națională de apărare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.