Acasă Social Cooperare româno-turcă în domeniul colectării datelor privind drogurile

Cooperare româno-turcă în domeniul colectării datelor privind drogurile

DISTRIBUIȚI

149414 – 12022019 –      În perioada 4 – 8 februarie a.c., directorul Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), comisar şef de poliţie , a primit vizita unei delegaţii din Turcia, condusă de Erdem Koç, director al Departamentului de Combatere a Drogurilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie din Turcia. Din delegaţia turcă a făcut parte şi Murat Sarigüzel, şeful Centrului Naţional de Monitorizare a Drogurilor din Turcia (TUBIM) – Punctul Naţional Focal din cadrul Reţelei REITOX a Observatorului European de Droguri şi Toxicomanie, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor turce implicate în domeniul antidrog.

Vizita s-a înscris în cadrul activităţilor prevăzute de Proiectul de Înfrăţire Instituţională “Consolidarea capacităţii de colectare a datelor la nivelul Centrului Naţional de Monitorizare a Drogurilor din Turcia (TUBIM)”, derulat între Agenţia Naţională Antidrog şi Inspectoratul General al Poliţiei Române, pe de o parte, şi Departamentul de Combatere a Drogurilor din Turcia, pe de altă parte.

Scopul acestui proiect, demarat în anul 2018, îl reprezintă îmbunătățirea cantității și a calității datelor privind drogurile din Turcia, prin dezvoltarea unui nou sistem informatic de colectare a datelor, adaptat cerinţelor internaţionale de raportare (Observatorul European de Droguri şi Toxicomanie, respectiv Oficiul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate.

Discuţiile, purtate pe fondul relaţiilor excelente de cooperare în domeniul drogurilor între România şi Turcia, au vizat un schimb de experienţă privind metodologiile de colectare a datelor în domeniul drogurilor, prin stabilirea unor detalii referitoare la tipologia datelor colectate, precum şi la categoriile de furnizori de date implicaţi.

În programul delegaţiei a fost inclusă o întâlnire cu adjunctul inspectorului general al Inspectoratului General al Poliţiei Române, chestor de poliţie Wili Apreutesei, precum şi o vizită la Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor, din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, unde obiectivul central l-a constituit prezentarea sistemului ”Intelligence Led Policing Model”, utilizat de Poliţia Română pentru analiza informaţiilor din perspectivă geospaţială.

De asemenea, delegația turcă a vizitat Comunitatea Terapeutică din cadrul Penitenciarului Jilava, precum şi Centrul de Prevenire, Evaluare şi Antidrog Sector 5 din cadrul ANA, care derulează Programul de Asistență Integrată a Adicţiilor ”Pericle”. Specialiștii români au prezentat cu această ocazie condițiile prin care pot fi accesate serviciile de asistenţă destinate consumatorilor de droguri, precum şi tipurile de programe terapeutice pe care aceştia le pot urma. Un interes deosebit a fost manifestat de membrii delegaţiei turce față de programele de prevenire derulate de către Agenția Naţională Antidrog, prin structurile sale teritoriale.

Pentru a veni în întâmpinarea interesul manifestat de membrii delegaţiei turce privind protecţia datelor cu caracter personal, în programul delegaţiei a fost inclusă o întâlnire cu șeful Oficiului Responsabilului Datelor cu caracter Personal din cadrul Ministerul Afacerilor Interne, comisar de poliție Ionuț Savu. Cu această ocazie, au fost prezentate principalele aspecte pe care le vizează Regulamentul European privind Protecția Datelor cu Caracter Personal 2016/679 – G.D.P.R., pornind de la principiile de bază, termenele specifice de păstrare a datelor, până la utilizarea de metodologii de anonimizare a datelor şi la definirea nivelurilor de acces la date.

Programul delegaţiei turce a prevăzut şi o întâlnire cu prof. univ. dr. Pavel Abraham, preşedintele Consiliului Ştiinţific al Agenţiei Naţionale Antidrog. Domnia sa a vorbit oaspeţilor din Turcia despre rolul acestui organism consultativ care funcționează pe lângă Agenția Națională Antidrog, relevând importanţa pregătirii academice a specialiştilor implicaţi în lupta antidrog şi a formării de echipe interdisciplinare la nivelul structurilor teritoriale ale Agenţiei Naţionale Antidrog. În acelaşi timp, a subliniat importanţa segmentului de prevenire şi asistenţă dezvoltat în cadrul agenţiei, care poate reprezenta un model de bune practici pentru partea turcă.

Oportunitatea de a cunoaşte în mod direct exemple de bune practici în domeniul prevenirii şi combaterii drogurilor, oferită partenerilor turci prin această activitate a Proiectului de Înfrăţire Instituţională, s-a dovedit a fi de bun augur pentru ambele ţări, făcând posibilă consolidarea relaţiilor de colaborare dintre România şi Turcia şi crearea de beneficii reciproce în acest domeniu, prin schimburile de experienţă realizate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.