Acasă Politic Întrevedere Viorica Dăncilă – Jeremy Hunt

Întrevedere Viorica Dăncilă – Jeremy Hunt

DISTRIBUIȚI

 149311 – 01022019 – Premierul  Viorica Dăncilă, a avut astăzi, 1 februarie 2019, o întrevedere cu secretarul de stat pentru afaceri externe și Commonwealth al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Jeremy Hunt.

Discuția a evidențiat relațiile bilaterale foarte bune dintre România și Marea Britanie, întemeiate pe Parteneriatul Strategic și pe interesele comune care stau la baza cooperării dintre cele două state.

A fost subliniată evoluția schimburilor economice, marcate de tendința pozitivă a schimburilor comerciale, precum și aportul deosebit al comunității românești în cadrul societății britanice. În acest context, prim-ministrul român a reiterat interesul pentru extinderea cooperării bilaterale, inclusiv în sensul valorificării potențialului uman remarcabil care conturează relația româno-britanică. De asemenea, a exprimat satisfacția pentru deschiderea biroului din București al Bursei de la Londra.

A fost apreciată colaborarea excelentă pe dimensiunea de securitate și apărare, considerată pilon fundamental în promovarea păcii și prosperității regionale și în susținerea obiectivelor transatlantice.

Întrevederea a prilejuit, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la Brexit. Premierul a subliniat importanța acestui dosar european, inclusiv din prisma finalizării acestuia pe durata Președinției române în exercițiu a Consiliului Uniunii Europene. Premierul român a evidențiat responsabilitatea comună a Uniunii Europene și a Marii Britanii de a proteja drepturile cetățenilor europeni și britanici, în spiritul reciprocității, indiferent de rezultatul procesului Brexit. În acest sens, a salutat asigurările oferite de către Premierul britanic pe această temă și a reiterat angajamentul Guvernului României de a adopta toate măsurile necesare pentru protejarea drepturilor cetățenilor britanici care se află în România.

În același timp, a fost agreată necesitatea reconfigurării Parteneriatul Strategic româno-britanic în lumina realităților noi generate de redefinirea raporturilor dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană, precum și de evoluțiile care au avut loc în plan bilateral de la ultima revizuire a Parteneriatului Strategic, în 2011. Cei doi oficiali au exprimat interesul pentru continuarea dialogului pe tema aprofundării și extinderii cooperării bilaterale româno-britanice în cadrul unui nou Parteneriat Strategic cuprinzător și ambițios.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.