Acasă Politic Legalitatea și oportunitatea construirii a 1000 de grădinițe private cu profil sportiv

Legalitatea și oportunitatea construirii a 1000 de grădinițe private cu profil sportiv

DISTRIBUIȚI

  149446 – 14022019 –    Deputat, Cristina Iurișniți, a solicitat Ministerului Educației Naționale și Consiliului Concurenței o serie de clarificări cu privire la programul ”gROwth – investim în copii, investim în viitor”.

Executivul va aloca printr-o schemă de ajutor de stat un buget de 500 de milioane de euro (aproximativ 2,8 miliarde de lei) pentru construirea în regim juridic privat a 1.000 de grădinițe cu profil sportiv. Guvernul estimează că vor exista o mie de investitori privați, urmând ca aceștia să beneficieze de ajutorul de minimis  după finalizarea lucrărilor și intrarea în posesie a autorizației de funcționare din partea Ministerului Educației Naționale.

”,Din nou, Guvernul inițiază un proiect educațional fără să existe un studiu de necesitate și de impact prealabile. Susținerea învățământului antepreșcolar este esențial, dar este oare oportună o astfel de măsură în contextul actual? Care a fost rațiunea care a stat la baza realizării acestui program multianual și cum anume se va asigura Guvernul că vor exista suficienți beneficiari, dar și resursă umană bine pregătită pentru acest proiect? Sunt întrebări la care Ministerul Educației va trebui să răspundă cu celeritate pentru a ne asigura că banii publici sunt cheltuiți responsabil, eficace și eficient”.

Totodată, proiectul prezintă și aspecte de nelegalitate în ceea ce privește schema de ajutor de stat. Articolul 107 (1) din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene stabilește criteriile ce trebuie îndeplinite cumulativ pentru a  exista un ajutor de stat incompatibil la nivel european. Totuși, derogatoriu, Comisia Europeană a stabilit faptul că anumite ajutoare de stat (de minimis) nu sunt în măsură să afecteze piața concurențială a Uniunii Europene, stabilind un maxim de 200 000 de euro/ beneficiar. Guvernul estimează că vor fi 1.000 de beneficiari ai ajutoarelor de stat, fapt care, matematic, ar însemna o alocare a sumei de 500 000 de euro per agent privat.

”În acest sens, am solicitat Consiliului Concurenței să se pronunțe asupra legalității măsurii luate de Guvern și, în eventualitatea constatării unui ajutor de stat incompatibil, voi înștiința Comisia Europeană pentru a bloca orice formă de cheltuire iresponsabilă a banilor publici”, susține parlamentarul USR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.