Acasă Externe Agenda Europeana Parlamentul European a adoptat linia directoare pentru Politica de Coeziune din perioada...

Parlamentul European a adoptat linia directoare pentru Politica de Coeziune din perioada 2021-2027

DISTRIBUIȚI

  149462 – 15022019

„În calitate de fost raportor pentru regulamentul Fondului de Coeziune, m-am implicat în negocierile privitoare la textul final și l-am sprijinit pe raportorul Andrea Cozzolino în eforturile depuse pentru acest raport. Iar ca urmare a votului de ieri, sunt extrem de satisfăcut de ceea ce am reușit să realizăm. Negocierile cu celelalte grupuri politice nu au fost ușoare, dar am reușit să securizăm toate dintre cele mai importante obiective.

Rezultatul trebuie corelat cu adoptarea, tot în cursul zilei de ieri, de către plen, a raportului pe Regulamentul privind dispozițiile comune pentru viitoarea Politică de Coeziune, în cadrul căruia toate amendamentele mele esențiale au fost adoptate, iar așa-numita condiționalitate macroeconomică, care nu are nicio legătură cu Politica de Coeziune, a fost respinsă.

Trebuie să mărturisesc că este regretabil faptul că toți eurodeputații PNL au decis să sprijine includerea acestei condiționalități care pune în pericol Politica de Coeziune, o politică fundamentală pentru țara noastră” a  afirmat Victor Boștinaru.

„Am depus eforturi majore pentru o Politică de Coeziune la fel de puternică precum cea de astăzi, nu doar în ceea ce privește factorii bugetari, dar și în ceea ce privește investițiile eligibile. Sunt, așadar, extrem de bucuros că investiții care vor putea ajuta familiile și facturile lor de energie, în ceea ce privește eficiența energetică și utilizarea energiei regenerabile pentru locuințe private, precum și investițiile în domeniul încălzirii centralizate, vor fi menținute.

Am acționat pentru ca această politică să fie cât se poate de realistă, deoarece avem extrem de mare nevoie de investiții pentru a combate schimbările climatice. Însă, în perioada de tranziție, nu putem abandona complet, spre exemplu, surse de energie importante precum gazul natural.

Nu este vorba doar despre eligibilitatea investițiilor, dar este vorba și despre a permite ca aceste investiții să fie realizate în mod concret. De aceea, am reușit, în ciuda propunerii Comisiei, să răspund nevoii ca ratele de cofinanțare naționale să nu fie crescute pentru că în acest fel s-ar fi creat dificultăți substanțiale, mai ales pentru autoritățile noastre locale și regionale. În plus, structura Politicii nu va fi schimbată pentru a permite ca investițiile să se realizeze mai ușor, sprijinul pentru capacitatea administrativă și instituțională va fi întărit, iar regula de dezangajare va rămâne aceeași, permițând mai mult timp pentru a definitiva proiecte și pentru a solicita plăți.   Ceea ce este important acum, după adoptarea de către plen, este să avansăm cât mai mult posibil în negocierile cu Consiliul și Comisia înainte de alegerile europene, astfel încât, noul cadru legislativ să fie funcțional cât mai curând posibil, iar autoritățile naționale să poată începe să lucreze pe proiectele privind viitoarea perioadă de programare 2021-2027.

Suntem extrem de norocoși să beneficiem acum de Președinția Rotativă Română, pentru că țara noastră cunoaște importanța Politicii de Coeziune și putem întreprinde toate eforturile necesare pentru a finaliza, în timp optim și în cea mai bună formă posibilă, noul cadrul legislativ” anunta eurodeputatul Victor Boștinaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.