Acasă Externe România susține o cooperare pragmatică, realistă și din ce în ce mai...

România susține o cooperare pragmatică, realistă și din ce în ce mai strânsă între UE și Liga Statelor Arabe

DISTRIBUIȚI

149544 – 25022019   Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut duminică, 24 februarie a.c., la Sharm-El-Sheikh (Republica Arabă Egipt), o alocuțiune în cadrul sesiunii plenare a Summitului Uniunea Europeană – Liga Statelor Arabe în care a amintit, printre altele, că reuniunea are loc într-o perioadă marcată de numeroase provocări și incertitudini, dar, în același timp, cu multe oportunități. ”Susțin, așadar, pe deplin o cooperare pragmatică, realistă și din ce în ce mai strânsă între Uniunea Europeană și Liga Statelor Arabe, ca unică modalitate de a produce rezultate concrete. Într-adevăr, avem nevoie de un parteneriat puternic pentru a găsi soluții comune la problemele noastre actuale, care prezintă diverse riscuri, precum migrația, radicalizarea și terorismul, dar și pentru a aborda provocări pe termen mediu și lung, precum schimbările climatice, dezvoltarea durabilă și crearea de locuri de muncă. În acest scop, trebuie să venim cu proiecte comune concrete, care să producă schimbările pe care le așteaptă națiunile noastre. Economia este motorul transformării pozitive și ar trebui să fie în centrul eforturilor noastre conjugate. Uniunea Europeană și Liga Statelor Arabe, respectiv statele membre ale acestor organizații, trebuie să lucreze împreună pentru o integrare economică mai accentuată la nivel regional și între regiunile noastre. Această integrare ar trebui să se concentreze, de asemenea, pe promovarea și facilitarea liberului schimb de bunuri și servicii, precum și a investițiilor. Schimburile comerciale și investițiile contribuie la dezvoltarea durabilă, la reducerea sărăciei și la crearea de locuri de muncă. Totodată, asigură deschiderea țărilor și regiunilor noastre una față de cealaltă mai mult decât orice altă abordare politică. Migrația rămâne o provocare importantă. Trebuie să abordăm cauzele profunde ale acestui fenomen și să cooperăm îndeaproape cu țările de origine și de tranzit. Am convingerea că doar prin parteneriate și cooperare aprofundată vom fi eficienți în această privință”.

În ceea ce privește lupta împotriva terorismului, cooperarea dintre Uniunea Europeană și Liga Statelor Arabe este vitală. La fel de importante sunt implicarea regională în combaterea terorismului, creșterea responsabilității locale și sprijinul internațional, atunci când este cazul.

”România se opune cu tărie tuturor formelor de terorism și de extremism violent. Ar trebui să ne axăm pe soluționarea cu prioritate a cauzelor profunde ale acestora. Elementele cheie în această privință sunt dezvoltarea rezilienței și cooperarea sporită. Evoluțiile în regiune în ultimii ani au cunoscut o serie de crize care, în ciuda eforturilor actorilor locali și ale comunității internaționale, continuă să afecteze securitatea tuturor. Orice soluție la astfel de crize trebuie să ia în considerare pozițiile, opiniile și sensibilitățile statelor din regiune, începând cu cele mai afectate”, a precizat președintele Iohannis.

El a mai amintit că trebuie aprofundate relațiile noastre și că trebuie susținute măsuri eficiente de implementare pentru a obține rezultate concrete.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.