Acasă Politic Șansele lui Kovesi

Șansele lui Kovesi

DISTRIBUIȚI
foto:capital.ro

149528 – 22022019 –    Guvernul PSD-ALDE s-a folosit de votul secret pentru a o bloca pe Laura Codruța Kovesi în cursa pentru șefia Parchetului European. Executivul condus de Viorica Dăncilă a mandatat-o pe Luminiţa Odobescu, ambasadorul României la UE, să-i acorde punctaj minim lui Kovesi la votul din COREPER, for al Consiliului UE, informează Adevărul, care citează surse diplomatice.

Kovesi mai poate ajunge în fruntea Parchetului European doar dacă se clasează pe primul loc la votul din Comisia LIBE a Parlamentului European.

În COREPER, reuniunea ambasadorilor statelor UE la Bruxelles, fiecare ambasador a acordat un sistem de puncte celor trei candidaţi pentru Parchetul European. Ambasadorul României i-a acordat punctaj minim Laurei Codruţa Kovesi, iar procurorului francez – punctaj maxim. la final, Laura Codruţa Kovesi a ieşit pe locul doi (29 de voturi), la egalitate cu procurorul german, dar la mare distanţă de procurorul francez (50 de voturi).

”Guvernul trebuia să facă lobby pentru Kovesi, nu să-i pună piedici. Am avut o şansă enormă, să se suprapună procedura de selecţie a procurorului-şef european cu preşedinţia română a Consiliului UE. În mod normal, preşedintele României, Guvernul şi toţi europarlamentarii ar fi trebuit să se implice”, susţine un diplomat de carieră din MAE.

În mod ironic, decizia anti-Kovesi vine în contextul în care premierul Viorica Dăncilă i-a acuzat pe europarlamentarii PNL că sunt ”trădători de ţară” pentru că au criticat Guvernul României la Bruxelles pe subiectul legilor Justiţiei, mai amintește Adevărul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.