Acasă Externe SUA  sprijină aderarea României la OCDE

SUA  sprijină aderarea României la OCDE

DISTRIBUIȚI

  149380 – 07022019 – Viceprim-ministrul Ana Birchall a avut, miercuri, 6 februarie 2019, o întâlnire de lucru cu Wilbur Ross, secretarul comerţului al SUA. Pe agenda discuțiilor dintre cei doi demnitari s-au aflat teme relevante precum consolidarea dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, oportunitățile de investiții din România, follow-up-ul la Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări de anul trecut de la București, precum și susținerea candidaturii României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

În cadrul întâlnirii am transmis secretarului comerțului al SUA angajamentul deplin al prim-ministrului Viorica Dăncilă și al Guvernului României de a continua dezvoltarea și consolidarea relațiilor economice bilaterale dintre România și SUA, precum și susținerea și promovarea unui mediu favorabil dezvoltării afacerilor și atragerii cât mai multor investitori americani în domenii de interes comun precum IT, energie sau industria cinematografică. Totodată, ne dorim promovarea unui parteneriat consolidat între UE și SUA la toate nivelurile, în contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului UE”, a declarat Ana Birchall în cadrul discuțiilor cu Wilbur Ross. În 2018, schimburile comerciale dintre România și SUA au cunoscut o creștere semnificativă de 18,5 procente.

Cei doi demnitari au discutat despre participarea României la SelectUSA, un proiect de succes promovat de Statele Unite, precum și despre promovarea de noi oportunități de cooperare bilaterală și regională, cu o participare consolidată a SUA, inclusiv în cadrul proiectelor de interconectare agreate în cadrul Summit-ului Iniţiativei celor Trei Mări (I3M), care a avut loc la București în septembrie 2018. ”Guvernul României consideră esențială susținerea și implementarea proiectelor de interconectare prioritare convenite în cadrul Summit-ului de la București în cele trei domenii-cheie: transporturi, energie și digital. Sporirea interconectivității regionale are implicații strategice care sunt atât în interesul UE, cât și al SUA, mai ales că implicarea partenerilor americani poate însemna valorificarea expertizei SUA în domeniul securității energetice”, a transmis Ana Birchall.

Totodată, Ana Birchall a reafirmat angajamentul Guvernului Dăncilă privind aderarea țării noastre la OCDE, ca unul dintre obiectivele importante ale României, subliniind susținerea acordată în acest sens de partenerii americani. ”I-am mulțumit secretarului comerțului  pentru sprijinul constant al SUA în ceea ce privește candidatura României la OCDE și am evidenţiat performanţele economice ale țării noastre ca factor de stabilitate în regiune. Wilbur Ross a reiterat sprijinul puternic al SUA pentru aderarea țării noastre la OCDE, apreciind și evidențiind rolul important pe care România îl poate avea în această organizație”, a apreciat vicepremierul român.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.